Kultúra

Magyar civilek forradalma portugál vezetéssel

Kit zavar 30 ezer hajléktalan, 670 ezer kivándorló, a megszállási emlékmű, a nyughatatlan nyugdíjas, a kétdiplomás közmunkás? Társadalomkritika/társadalomtérkép a színpadon hétköznapi emberekkel.

Nem csak Budapesten

A CasaBranca ATLAS című projektje 2011-ben Lisszabonból indult. Eredetileg csak ott tervezték, hogy 100 civillel bemutatják a portugál társadalmat és annak problémáit. A sikeren felbuzdulva más országokba is átvitték az ötletet. Brazíliától Észtországig 16 városban álltak színpadra hétköznapi emberek Ana Borralho és João Galante rendezők vezetésével. Budapest volt a 17. és további helyszínek vannak tervben.

100 önkéntessel készült egy előadás egy hét alatt a budapesti MU Színházban egy portugál rendező és csapata irányításával. A jelentkezők között nem válogattak, csak mindenkiből előhívták, miben más, mint a többiek. 

A többnyire színpadon soha nem állt szereplők őszinte, ön- és társadalomkritikus vallomását csupán kétszer mutatták be élőben szeptember elején, már csak videón lehet megnézni a teljes előadást.

Az Atlas Budapest különleges projektet Joseph Beuys, német művész inspirálta, akinél hangsúlyos szerepet kapott a politika, és aki azt vallotta: „mi vagyunk a forradalom” és „mindenki művész”. Ana Borralho, rendező a Hír24-nek azt is elmondta, előadásaikkal szeretnék eltörölni a határokat a nézők és előadók között, elgondolkodtatni a közönséget, milyen döntéseket kell meghozniuk vágyaik megvalósításához.  A rendező szerint a magyarok ugyan kicsit félénkebbek, mint mondjuk a brazilok, de maximalisták, sehol máshol nem tapasztalta, hogy a szereplők ennyire törekedtek volna a tökéletesre.

Az előadás nagyon különleges élmény volt a résztvevőknek, szembesültek hibáikkal, esetleges előítéleteikkel és felfedezték eddig nem ismert erényeiket, de leginkább megtapasztalták a közösség erejét. Lelkesen mesélték, mit jelentett nekik az az egy hét felkészülés és a két előadás. 

Olvasói sztorik