Kultúra

Keresik a Nemzet Színészeit Sztankay István és Avar István helyére

Jordán Tamást, Blaskó Pétert és Sinkó Lászlót is esélyesnek tartják, hogy a 12 fős csapatban betöltsék az elhunyt színészek helyét – írja a Blikk.

A 2014-es év tragikus a Nemzet Színészei számára. Áprilisban hunyt el Szabó Gyula, és pár napja búcsúzott Sztankay István, valamint Avar István is. Szabó Gyula után Gera Zoltánt választották új tagnak, és hamarosan arról dönthetnek a korábban megválasztott színművészek, kik részesüljenek még a megtiszteltetésben és a havi 630 ezer forintos juttatásban – derül ki a Blikk cikkéből.

A leendő tagnak minimum 62 évesnek kell lennie. Emellett a színészi pályán el kellett töltenie már 40 évet vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán. Szokás továbbá, hogy férfi helyére férfit választanak.

Nagy esélyes lehet a 66 éves Blaskó Péter, aki minden kritériumnak megfelel, és a kultúrát átszövő aktuális politikai kurzusnak is emlékezetes lehet, hogy 2008-ban nem fogadta el a Kossuth-díjat, mert így akart tiltakozni az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc az ország miniszterelnöke. Később Orbán Viktortól már átvette. A 74 éves Sinkó László ugyancsak Kossuth-díjas, a Nemzeti Színházban játszik. A 78 éves Mécs Károly már másodéves főiskolás korában színpadra lépett a Nemzetiben, a 84 éves Bitskey Tibor pedig igazi küzdő; újra megtanult járni, miután hosszú ideig ágyhoz volt kötve egy combcsonttörés után. A 71 éves Balázs Pétert senkinek sem kell bemutatni; nemcsak színpadi szerepei, de kabaréalakításai és szinkronmunkái is ismertté tették. A felsorolásból nem maradhat ki az ugyancsak 71 éves Jordán Tamás sem, aki korábban a Nemzeti Színház igazgatója is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik