Kultúra

Eddig ismeretlen Mozart-kézirat hevert a Széchényi Könyvtárban

Nemzetközi szenzációnak számító felfedezést tett a Zeneműtár vezetője a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között.

Az OSZK honlapján megjelent közlemény szerint a négyoldalas Mozart-kézirata zeneszerző egyik legismertebb művének – záró „török induló”-ról ismert A-dúr szonáta –  autográfját dr. Mikusi Balázs találta meg a gyűjteményben. A felfedezés azért számít jelentősnek, mert a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik).

Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, s az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítanunk – olvasható az OSZK oldalán.

A kéziratot a Kutatók Éjszakáján (2014. szeptember 26.) mutatják be, amelyen részt vesz a kéziratot felfedező dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője, valamint  Dr. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója. A kézirat zenei ismertetését Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója tartja majd, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik