Kultúra

Scorsese filmet forgat a legendás punkzenekarról

Alig másfél hónappal utolsó alapító tagja, a magyar származású Tommy Ramone halála után bejelentették, hogy a maffiafilmjei mellett zenés filmjeiről is ismert Martin Scorsese feldolgozza a Ramones zenekar történetét.

Martin Scorsese korábban már Bob Dylanről, George Harrisonról és a Rolling Stonesról is forgatott filmet. A Ramones punkzenekarról az együttes 1976-os debütáló albuma megjelenésének 40. évfordulójára dokumentumfilm is készül – soha nem látott felvételekkel -, valamint könyv és színdarab is születik majd – jelentette be a jogokat birtokló Jeff Jampol a Billboard magazinnak adott interjúban.

A Ramones volt “a” punkegyüttes: négyakkordos, teljesen lecsupaszított, őrületig felpörgetett rock and rollt játszott, fülbemászó dallamokat, egyszerű szövegekkel. Legfeljebb kétperces dalaikat szakadt farmerban és bőrdzsekiben adták elő, a tagok vezetéknevüket valamennyien Ramone-ra változtatták – tisztelgésként a Beatles előtt, a Ramone volt ugyanis Paul McCartney álneve, amelyet a szállodai bejelentkező lapokon használt.

A Ramones élőben volt az igazi, 1974 és 1996, a megszűnés éve között 2293 koncertet adott, gyakorlatilag megállás nélkül turnézott.

Az együttes 2002-ben bekerült a rock halhatatlanjai közé. A tagok 2011-ben Grammy-életműdíjat kaptak, de Tommy Ramone kivételével az alapítók ezt már nem érték meg, Joey 2001-ben nyirokmirigyrákban, Dee Dee 2002-ben túladagolásban, Johnny 2004-ben prosztatarákban halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik