Szórakozás

Elhunyt Tommy Ramone, magyar származású punk zenész

Hatvankét éves korában New Yorkban érte a halál az amerikai Ramones zenekar társalapítóját, dobosát, későbbi producerét.

 

A pénteken hosszas betegség után elhunyt Tommy Ramone Erdélyi Tamásként látta meg a napvilágot Budapesten 1952. január 29-én. Szüleivel 1956-ban hagyta el az országot, gyerekkorát New York Queens kerületében töltötte.

Ekkor kötött barátságot John Cummings gitárossal, akivel egy garázszenekarban zenélt együtt. Johnny 1974-ben a frissen alakult Ramones tagja lett, Tommy pedig a banda menedzsereként az esti fellépéseket szervezte a klubokban.

A Ramones volt “a” punkegyüttes: négyakkordos, teljesen lecsupaszított, őrületig felpörgetett rock and rollt játszott, fülbemászó dallamokat, egyszerű szövegekkel. A tagok vezetéknevüket valamennyien Ramone-ra változtatták – tisztelgésként a Beatles előtt, lévén a Ramone Paul McCartney álneve, amelyet a szállodai bejelentkező lapokon használt.

Tommy írta meg az együttes indulóját, a rockzene egyik csúcsművét, a Blitzkrieg Bopot.

 
1976-ban megjelent első albumuk, amely örökre megváltoztatta a rockzenét, holott félórásnál is rövidebb anyag. 

A Ramones 1974 és 1996, a megszűnés éve között 2293 koncertet adott, gyakorlatilag megállás nélkül turnézott.

Tommy 1978-ban, a legnagyobb sikerek közepén szállt ki, és nem csak azért, mert belefáradt az állandó utazásba. Azt a többiek is elismerték, hogy ő volt az egyetlen “normális” közöttük, aki nem ivott, nem drogozott, és próbálta enyhíteni a konfliktusokat nehéz természetű társai között.

A Ramones 2002-ben került be a rock halhatatlanjai közé, a tagok 2011-ben Grammy-életműdíjat kaptak. Joey ezt már nem élte meg, 2001-ben nyirokmirigyrák végzett vele, Dee Dee 2002-ben adagolta túl magának a drogot, Johnny 2004-ben prosztatarákban halt meg.

Tommy Ramone 2008-ban utazott először Magyarországra, és a Ramones Mánia emlékzenekar koncertjén üdvözölte a tomboló közönséget.

(MTI)

Fotó: zimbio.com 

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik