Kultúra

Kiderült, mire készül Vidnyánszky Attila

Évadnyitó társulati ülést tartott a Nemzeti Színház, ahol az igazgató elárulta, milyen új előadásokat cirógathatnak a kritikusok.

Fontos, hogy megmaradjon a hitünk az előadásainkban – hangsúlyozta a Nemzeti Színház csütörtöki évadnyitó társulati ülésén Vidnyánszky Attila.

A főigazgató emlékeztetett: noha a hazai kritika nem “cirógatja” előadásaikat, azok mégis komoly nemzetközi érdeklődést váltanak ki, és folyamatosan kapják a külföldi meghívásokat.

Plusz tíz néző

Előrehaladott állapotban van a 2. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) szervezése is, amelynek során a legjelentősebb európai színházakkal tárgyalnak, például a bécsi Burgtheater új vezetése is elfogadta a meghívást – számolt be Vidnyánszky Attila.

“Lassan, de biztosan haladva elfoglaljuk a minket megillető helyet Európa színházi térképén” – összegzett a főigazgató, hozzátéve: a teátrum folytatja az együttműködést a külhoni magyar intézményekkel is.

 
Fotó: Hír24 

Vidnyánszky Attila elmondása szerint az évad kezdetére megújult a színház nézőtere, ahol megszüntették a legrosszabb akusztikájú helyeket, létesítettek viszont két új páholyt, így tíz fővel nőtt a befogadóképesség. Valószínűleg Bajor Gizi Színpad néven novemberre beindulhat egy új, szalonszerű játszóhely is, de a színház nem adja fel az Amfiteátrum befedésének tervét sem – jegyezte meg.

Shakespeare, Molnár, Márai, Ibsen

A Nemzeti repertoárja továbbra is két részből áll majd: a műsor java részét kitevő saját produkciókból és a vidéki, határon túli, illetve külföldi társulatok befogadott előadásaiból. A színház tizenkét saját bemutatóval, valamint négy koprodukcióval várja a közönséget az új évadban – közölte a főigazgató.

Mint hozzátette, szeptemberben három bemutatóval rugaszkodnak neki a szezonnak: Shakespeare Szentivánéji álom, Gombrowicz Operett és Molnár Ferenc A fehér felhő című darabjait állítják színpadra.

Az évad további részében mások mellett Petőfi, Márai, Sarkadi, Csiky, Gorkij, Ibsen, Kafka vagy Bulgakov munkáiból rendezett produkciókkal találkozhat a közönség. Hobó 2015-ben lesz hetvenéves, így minden hónapban tartanak Hobó-estet – közölte.

Vidnyánszky küldetése

“Sokak szemében 88 ezer néző kevés, pedig nagyon szép nézőszám” – utalt Vidnyánszky Attila a Nemzeti előző évadbeli látogatottságát érő kritikákra. Mint ahogy arról beszámoltunk, Alföldi Róbert távozásával nézői harmadát elvesztette a Nemzeti. 

“Több mint száz előadást fogadtunk be. Lehet, hogy ebben az évadban nem fogunk már ennyit, de más színházak fontos évfordulóit megünnepeljük, még akkor is, ha ez rontja a nézőszámot, mert ez egy küldetés” – hangsúlyozta Vidnyánszky.

A főigazgató beszámolója szerint idén vetélkedőt indítanak középiskolások számára, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek ifjúsági programjukra, de komoly figyelmet kapnak a konferenciák is. Az évad végén aztán a legjobb előadásokból csinálunk egy hetet diákoknak – jelentette be Vidnyánszky Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik