Kultúra

Vajna akadémiát gründolt

Csak két héttel a július végi megalakulása után derült ki, hogy lett Magyar Filmakadémia, amely a Filmszemle utódját a Magyar Filmhetet rendezheti majd – írja a Népszabadság.

A Remiz étteremben tartotta alakuló ülését az Andy Vajna magyar filmbiztos által életre hívott szervezet, amelynek elnökévé Novák Emil rendező-operatőrt választották – derül ki a Népszabadságból.

A Magyar Filmakadémia létrehozására azért lehetett szükség, hogy támogassa a filmszemle utódjaként létrehozott Magyar Filmhetet. Az akadémia legfőbb célkitűzése ugyanis a Magyar Filmdíj létrehozása, amit viszont a már említett filmhéten adnának át.

A rendezvény neve egyébként igen különösen alakult. A Hungarian Filmweek ugyanis a 43 éven keresztül megrendezett Magyar Filmszemle angol neve volt, mostani fordítása pedig már Magyar Filmhét néven pont ezt a filmszemlét cseréli le. A Magyar Filmszemle rendezésének joga ugyanis a Tarr Béla vezetése alatt álló Magyar Filmművészek Szövetségéhez tartozik. Velük azonban Andy Vajnáék nem tárgyalnak, de vélhetően nem is működnének együtt.

Az új akadémiába olyan filmesek igazoltak le, mint Török Ferenc, Herendi Gábor, Rudolf Péter vagy Sándor Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik