Kultúra

Meghalt Lauren Bacall

A színésznő, az amerikai mozi egykori híressége, Humphrey Bogart volt felesége 89 éves volt - jelentette be a Bogart-család örökségét gondozó ügynökség.

Lauren Bacall fotómodellként kezdte pályafutását, első filmjei a múlt század negyvenes éveiben készültek. Bogarttal kötött házassága 1945-től 1957-ig (férje haláláig) tartott, abban az időben az amerikai filmművészet álompárjának számítottak. Két közös gyermekük is született.

Bacall több mint harminc  filmben szerepelt. Főbb szerepei között szokták említeni A kaktusz virágát, Az ifjúság édes madarát, a Viszontlátásra Charlie-t. Egyik első filmje a Raymond Chandler regényéből 1946-ban készült A hosszú álom volt, de összesen több tucat filmben játszott, köztük a Szegények és gazdagok (1944), a Hogyan házasodik egy milliomos? (1953), az Északnyugati határ (1959), a Gyilkosság az Orient-expresszen (1974) címűekben.

Oscar-díjra jelölték mellékszereplőként 1997-ben a Tükröm, tükröm című filmben játszott szerepéért. 2009-ben az Oscar-díjak közé sorolt életműdíjat kapott.

Sajtóértesülések szerint a 90. életévében járó Bacall halálának oka agyvérzés volt.

Humphrey Bogart levele Lauren Bacallhoz

„Slim (azaz Karcsú, ez volt Bacall beceneve), drága, te jöttél, a karjaimba egyenesen, a szívem kellős közepébe, szeretlek a legigazibb szerelmemmel – és most attól tartok, nem érted meg, és türelmetlen leszel, és el foglak veszíteni – de még ha be is következne, akkor is szeretnélek tovább, te vagy az egyetlen szerelmem, és mindig is szeretni és figyelni foglak, és segíteni, ha épp arra lesz szükséged.

Bármi jó is történik egy nap, mindig arra gondolok, mennyivel jobb és kedvesebb lenne, ha velem lennél – azon kapom magam, hogy ezt ismételgetem akár százszor is egy nap: „bárcsak Slim láthatná ezt” vagy „Bárcsak Slim hallhatná ezt”. Új életet akarok kezdeni veled, bárcsak mindd azok a barátok, akiket elvesztettem, találkozhatnának veled, ismernének és szeretnének úgy, ahogy én. És élhetnénk újra, az utóbbi évek szörnyen komiszak voltak, majdnem az őrületbe kergettek. Nemsokára itt leszel velem, kicsikém, és akkor majd velem lesz minden, ami fontos ezen a világon.”

(innen – képek és dokumentumok a párról)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik