Kultúra

Lakók mentették a megrongált graffitit

Vandálok tették tönkre a híres brit utcaművész, Banksy egyik graffitijét, amely egy telefonfülke két oldalán a házfalra festett hallgatózó figurákat ábrázol. 

A graffiti áprilisban jelent meg egy házfalon Cheltenham városában, alig öt kilométerre a brit állami hírszerzés (GCHQ) egyik lehallgató állomásától. “Az ezüstfeliratok teljesen elborítják a három kémkedő figurát. Mindent tönkretettek. Rettenetes” – kesergett Jenny Lyon, akinek barátja, David Houghton a vandalizmust felfedezte.

Az alkotás eredeti helyén való megőrzéséért indított kampány szervezői éppen a héten jelentették be: szinte biztos, hogy a város megtarthatja a Kémfülke című Banksy-művet, miután sikerült vásárlót találni. 

 Banksy alkotása, még a rongálás előtt
Fotó:Europress 

Hekmat Kaveh, a mű helyben tartása érdekében a pénztárcáját kinyitó helyi üzletember reméli, megmenthető a graffiti. “Bízom benne, hogy eltávolítható a festék, amivel összerondították, remélem, az eredeti falfestményben volt valami graffititaszító szer vagy lefújták védőréteggel” – mondta.

 Az azonban meglepte, hogy a város lakói maguk álltak neki kefével leszedni az ezüstfirkát. Úgy vélte, a helyreállítást inkább a szakemberekre kell hagyni.

 A BBC News értesülése szerint valóban volt egy festéktaszító réteg a graffitin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik