Kultúra

Meghalt idősebb Robert Halmi

A magyar származású tévéproducer az ötvenes évektől Amerikában dolgozott és a televíziós pályafutása során készített produkciói több mint száz Emmy-díjat kaptak. Kilencvenéves volt.

Az agydaganatban szenvedő tévémogult szerdán érte a halál New Yorkban- közölte a Variety.com

Robert Halmi fiával együtt több mint kétszáz tévéprodukciót hozott létre, köztük a kilencvenes években olyan nagy sikerű sorozatokat, mint a Gulliver utazásai, az Odüsszeia, Az ezeregyéjszaka meséi és a Dinotópia. Az általuk készített tévéprodukciók, amelyek zömmel fantázia-kaland műfajban születtek, több mint száz Emmy-díjat gyűjtöttek össze. A Gulliver utazásai című minisorozatért 1996-ban megosztott Emmy-díjat vehetett át. 1998-ben a Peabody-díjjal ismerték el televíziós produceri munkásságát.

Az idősebb Robert Halmi a nyolcvanas évek közepétől több tucatnyi nagynézettségű, sok sztárt felvonultató tévéműsor producere, executive producere volt. Munkáját számos Emmy-jelölés kísérte. A televíziós Oscarra jelölték a Gypsy című musicalért, az Odüsszeiáért, Truman Capote Hidegvérrel című regényének adaptációjáért, a Moby Dickért, a Merlinért, Az oroszlán télen című tévéfilmért, és utoljára 2008-ban a Bádogember című Óz-feldolgozásért.

Többször dolgozott együtt Francis Ford Coppolával, egyebek mellett az Odüsszeiát és a Moby Dicket is együtt jegyezték executive producerként.

Az amerikai Sci Fi Chanel tévécsatorna elnöke így beszélt 2008-ban az akkor 84 éves Halmiról: “Sohasem áll le. Hétszer 24 órán át talpon van. Szerintem soha nem alszik. Az élete értelmét az adja, hogy könyveket olvas, és azon gondolkodik, mi legyen a következő munkája. Mindig megtalálja a jó könyveket, képregényeket, amelyekről én még csak nem is hallottam. A munkájában tényleg gurunak mondható, elkötelezett rajongója a fantázia műfajnak és nagyszerű történeteket mesél el e zsáner közvetítésével”.

Fotósból lett tévéproducer

Idősebb Robert Halmi Budapesten született 1924-ben. A második világháború alatt kétszer szabadult a halál torkából: először a nácik fogták el, mert az ellenállásban dolgozott, másodszor az oroszok, mert az Egyesült Államoknak kémkedett.

Apja nyomában haladva fotósként kezdte pályáját. Az ötvenes évek elején emigrált az Egyesült Államokba, hol a Life magazinnál kapott munkát: tíz évig dolgozott újságíróként és fotósként. A hatvanas évek elején került a televíziózásba, kezdetben dokumentumműsorok producere volt, a hetvenes években próbálkozott először játékfilmmel: a saját regényéből készült adaptáció, a Visit to a Chief’s Son című dráma producere volt, majd a Hugó, a víziló című rajzfilm születésénél bábáskodott.

1979-ben alapította meg fiával a Robert Halmi Inc. Entertainment vállalatot, amely a nyolcvanas-kilencvenes években virágzott. A Hallmark Cards 1994-ben megvásárolta a céget, amely Hallmark Entertainment néven működött tovább. A producer egy sor sikeres tévéfilmet és sorozatot készített a Hallmarknak. 2006-ban fiával együtt visszavásárolta a vállalatot, de négy évvel később csődöt jelentettek. Két éve új produkciós céget alapított Halmi Co. néven.

Legutóbbi munkái között szerepelt A Riverworld – A túlvilág partján 2010-ben, a Kalandok Sohaországban minisorozat 2011-ben és A kincses sziget című tévéfilm 2012-ben. Idén egy görög mitológiai drámán, az Olympus című tévéfilmen dolgozott executive producerként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik