Kultúra

Kalózok Kleopátra lába között

Smaragdzöld tengervíz, lüktető bazárok, úszó étterem, és a világ legviccesebb hajókirándulása. A török riviérán jártunk.

Alanya a török riviéra egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. Előnyös elhelyezkedése révén a Taurus-hegység lábánál változatos programlehetőségeket kínál. Történelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A Kr.e. 4. században Korakesion névvel alapították, s hírhedt központja volt a kalózoknak. Később a szeldzsuk dinasztia ideje alatt Alaeddin Keykubad szultán elfoglalta. Az Alanyát kettészelő félszigeten lévő várat ő építette a 13. században, majd a későbbi uralkodók folyamatosan bővítettek. A várról csodálatos kilátás nyílik nemcsak a Taurus-hegységre, hanem Alanya két gyönyörű strandjára is, a Kleopátra-, valamint a Keykubad-strandra, amelyeket a főúttól ízlésesen kialakított parkok, kertek és kávézók sora választ el.

Fotók: Hír24/Csendes Cs. Csaba

Alanyában a tömegközlekedés sokkal szórakoztatóbb élményt nyújt, mint a helyi vidámparkban eltölteni egy napot. Már a dolmus busz megállóját megtalálni sem egyszerű feladat. A menetrend keresése felesleges időpocsékolás – sem a neten, sem a buszmegállóban nincs. Azt sem könnyű kitalálni, melyik busz milyen útvonalon közlekedik. Aki ennek ellenére belevág az utazásba, nem fog csalódni. A helyi lakosok elég közvetlenek, felszállás után egyből elkezdenek beszélgetni. Ha valaki kisgyermekkel száll fel és nincs szabad hely, valamelyik helybeli asszony biztos, hogy az ölébe kapja a kicsit.

A közúti közlekedés elég lendületes. A sofőrök nagyon türelmetlenek, nem bírják a tutyimutyi vezetőket. Indexet nemigen használnak, a dudálást és a villogást viszont előszeretettel alkalmazzák sávváltásnál és piros lámpa utáni indulásnál. Gyalogosként sem árt az óvatosság. Hiába van zebrán, jobban teszi az ember, ha siet az átkelésnél. Ahol nincs gyalogátkelő, ott pedig ne is álmodjuk arról, hogy lassítanak csak azért, hogy átengedjenek bennünket.

Forgalmas utak Alanyában

Legyen szó akár aktív, akár pihentető programról, Alanyában mindenki megtalálja a kedvére valót. A város hangulatának meghatározó eleme az imára hívó müezzin fel-felcsendülő hangja napjában ötször. Aki a történelmi nevezetességekre fogékony, annak az a várat, és a város szimbólumaként elhíresült Vörös Tornyot tudjuk ajánlani. A vár vadregényes ösvényein sétálgatva igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni, így például a színpompásra festett a szivárványos lépcsősorra. A régi hajógyárban szemrevételezhetjük, hogy több száz évvel ezelőtt milyen módszerekkel tájékozódtak, építették a hajókat.

Kilátás a Kleopátra strandra a várból

Aki kirándulni szeret, az a kikötőt vegye célba. Az onnan induló álkalózhajókkal olyan utazásra indulhatunk, amire egy életen át emlékezni fogunk. A fedélzetről megcsodálhatjuk az egész várost, a félszigetet, út közben pedig csobbanhatunk a tündöklő smaragdzöld, kristálytiszta tengerben. A török matrózok kifejezetten kedvesek és viccesek. Saját dj-jük van, aki egész úton adja a talpalávalót. A bátrabbak még táncra is perdülhetnek, hogy kipróbálják, meddig képesek talpon maradni akkor, amikor a víz dobálja a hajót. A zene mellett különleges animációkkal kápráztatják el a nagyérdeműt – például a Titanic főcímzenéjére hajladozva, de részük lehet az utasoknak akár álkalóz-akcióban is. Ha túlságosan elpilledtek a vendégek, akkor előszeretettel alkalmazzák poéngyárukból a „Dolphins! Look! Look! Look!” felkiáltást, amitől egy csapásra mindenki talpra ugrik.

Álkalóhazjó indul felvont vitorlákkal a kikötőből.

Aki kirándulna, enne és strandolna egyszerre, annak Dim Cay a legjobb választás. A Taurus-hegységben a Dim folyóra épült hangulatos éttermek sokasága várja mind a turistákat, mind a helyieket, akiknek ez tradicionális piknikező helyük. A török vendéglátás briliáns. Dim Caybe éhesen és szomjasan kell jönni. A helyiek szeretik, ha fotózzák őket és aki fotózkodik velük, azt gyakran le is ültetik az asztalukhoz, hogy megvendégeljék. A nyelvi nehézségek sem fognak ki rajtuk – törökül, kézzel-lábbal és hatalmas mosollyal az arcukon magyaráznak.

 Félig nyitott, szellős teraszok a hegy lábánál.

Hangulatos pihenőhely egy lugasban, Dim Cay-ban.

Ha pedig vásárolni támad kedve az embernek, csak be kell menni a bazárokba, valamint a helyi piacokat is érdemes meglátogatni. Az itteni különleges atmoszféra bepillantást enged a török falusi emberek életébe. A standok között sétálgatva, hol egy kis édesség landol a kezünkben az árusok jóvoltából. Eltévedni nem lehet, de ha mégis, attól biztosan nem kell tartanunk, hogy éhen maradunk. Alanyában tilos kihagyni a helyi ételeket, italokat. Főleg a helyi pékárut, köftéket, kebabokat, de a halételeket is muszáj megkóstolni. Aki nem akar beülni egy étterembe, annak a döner rollt találták ki. Gyors, nagy és nem utolsó sorban finom! A készítésének a látványát tilos kihagyni, remekmű a maga nemében.

 Ínycsiklandó döner roll

Halpiac és vendége, egy nimfa papagáj.

Aki csak napozni szeretne vagy a vízi sportok szerelmese, az a homokos, aprókavicsos kristálytiszta vizű strandokon megtalálja mindezt. A strandon senki se csodálkozzon, ha kutyát lát. Elsőre azt hihetné az ember, hogy ott a jószág gazdája is, hisz viszi a botját a tömegben valakinek. De valójában a strandolókat invitálják játékra, vagy csak leheverednek melléjük a parton. Ezek a kutyák „mindenki kutyái” a parton, a városban. Napközben strandolnak és játszanak, esténként pedig valamelyik étteremnél vernek tanyát. Aki viszont nem akar velük találkozni strandon, az a családbarát kialakítású 4-5 csillagos hotelek saját medencéiben fürdőzve is múlathatja az időt. A vízitornán animátorok segítenek ledolgozni a sok kebabot. A lustálkodni vágyók pedig keleti kényelemben ejtőzhetnek a napon, közben kiváló helyi zenéket hallgatva. De bármilyen programot válasszanak is, egy biztos: aki egyszer ráérzett az itteni vakáció ízére, az vissza fog térni a török riviérára.

 A hosszan elnyúló homokos strandokon a túristák és a helyiek is jól megférnek egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik