Kultúra

“Ha csak a pián múlna, akkor ebben az országban lenne vagy kétmillió Rolling Stones”

Ezt mondja Lukács László, az idén negyedszázados fennállását lemezzel ünneplő Tankcsapda frontembere a Magyar Nemzetnek. 

Az utóbbi évtized legerősebb anyaga készül. Az új album a Tankcsapda hivatalos születésnapján, október 14-én jelenik meg. A zenekar népszerűségét is részben megalapozó szókimondó, szellemes szövegekről írójuk azt mondta, hogy hétköznapi impulzusokból merít. „Refrénné válhat egy hír a televízióban, egy beszólás, amit a postán hallok sorban állás közben, vagy bármi. Nincs recept, kaptafa. Az biztos, hogy nem lesz nosztalgialemez”. A szövegekben nem érdemes direkt politikai üzeneteket keresni, mert a Tankcsapda „sohasem foglalkozott pártpolitikával. Se pró, se kontra”.

Lukács László szerint a Tankcsapda azért népszerű, mert nép-szerű. Nem akarnak szebbnek, csúnyábbnak, okosabbnak, butábbnak, gazdagabbnak, szegényebbnek tűnni bárkinél. A népszerűség miatt nem lett könnyebb a dolguk, csak ma mások a nehézségek, kihívások, mint húsz éve.

„Nem elég eljutni egy bizonyos szintig, az elért eredményeket ápolni, gondozni is kell, mint egy növényt.” A zenekarvezető cáfolta azt a sztereotípiát, hogy a rock and roll nemcsak zene, hanem élvezetes életforma is. Úgy látja, a szex, a pia, a drog és a buli a hedonista élet jellemzői. A rock and roll számára azt jelenti, hogy valaki hosszú távon is képes azt csinálni, amit szeret. “Ha csak a pián múlna, akkor ebben az országban lenne vagy kétmillió Rolling Stones” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik