Kultúra

A magyarok se tudják, mik a hungarikumok

Tízből hét magyar három vagy annál kevesebb hungarikumot ismer, és a fiatalok körében még ennél is rosszabb a helyzet.

Országos kutatást végeztetett a Magyar Ízek Alapítvány a hungarikumokról. Kiderült, hogy a magyarok több mint kétharmada három, vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni, a fiatalok fele pedig még hármat sem – derült ki a Magyar Ízek Alapítvány országos kutatásából.

Az 500 fős mintán végzett kutatás rámutatott arra is, hogy a lakosság jelentős része jellemzően nem ismeri a gasztronómián túli hungarikumokat. A két legtöbbet említett hungarikum a pálinka és a Tokaji Aszú volt. A megkérdezettek 68 százaléka három vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni. 22 százalékuk tudott csak ötnél több hungarikumot helyesen megnevezni.Tíz százalék viszont tíz, vagy annál többet hungarikumot is fel tudott helyesen sorolni.

A legrosszabb eredményt a fiatal megkérdezettek érték el: a 17 év alattiak csaknem fele három hungarikumot sem tudott helyesen megnevezni, egyharmaduk pedig csak hármat. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok több mint nyolcvan százaléka 3 vagy annál kevesebb magyar értéket tudott megnevezni. Tíznél többet pedig egyikük sem.

Július 24-27. között éppen ezért rendezik meg a Budai Várban a Hungarikum Hétvégét – közölte a Magyar Ízek Alapítvány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik