Kultúra

Meghalt Ana María Matute

A regényíró, akit a polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjaként tartanak számon 88 éves volt.

Matute szerdán egy barcelonai kórházban hunyt el szívrohamban. Pályafutása során szinte az összes jelentős spanyol irodalmi díjat elnyerte, köztük a “spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként” is emlegetett Cervantes-díjat.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották hazáját. Magyarul megjelent Paulina című ifjúsági regénye és számos novellája is.

Kiforgatták a szavait

Az 1970-es évek közepén véget ért Franco-rezsim idején a barcelonai szerző munkáinak nagy részét cenzúrázták, és őt magát eltiltották az újságokban vagy magazinokban való publikálástól.

“Tiszteletlennek, erkölcstelennek neveztek, minden szavamat kiforgatták” – mondta az író egy 2011-es kiállításon, amely azt mutatta be, hogy a hivatalos cenzorok miként változtatták meg munkáit.

A depresszióval folytatott küzdelme miatt Matute az 1970-80-as évek nagy részében semmit nem írt. Később trilógiába foglalt középkori fantáziatörténetekkel lepte meg rajongóit – idézte fel a BBC hírportálja.

Az írónő szavai

Érdemes őket megfontolni, észben tartani:

„Sosem hagytam el a gyerekkorom, és ezért nagy árat fizettem. Az ártatlanság luxusát nem mindenki engedheti meg magának – a világ arra utazik, hogy kipofozza belőled.”

„A gyerekkor tán hosszabb, mint maga az életünk.”

„Bármi, amit megírtam, így vagy úgy saját tapasztalatom volt.”

„Ne bízz meg a fantáziátlan emberben. És abban sem, aki nem iszik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik