Kultúra

„Kapja be a fülemet a huszadik század!”

Mit tudhatnak a nyolcvankilencesek a rendszerváltásról?

„Kilencven óta minden nap nyolcvankilenc!” Mindennapi 89 számával a Get Free zenekar nyerte a 89after című dalpályázat félmillió forintos fődíját.

„Nem vágod mi volt ’89-ben, de van mondanivalód a ’89 utáni világról, amibe beleszülettél? Most itt a 89after, hogy zenében is elmondhasd, hogy milyen érzés fiatalnak lenni ma 25 évvel a rendszerváltoztatás után” – szólt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felhívása. A Harcsa Veronika, Kemény Lili, Menyhárt Jenő és Nagy Feró alkotta zsűri tizenhat számot választottak ki. Mind egy-egy korkép: reflexió jelenre, és arra az ismeretlen múltra, ami meghatározza azt. A mai fiatalok generációjára jellemző sajátos stílusban, és hangvétellel.

Ők azok, akik egyidősek az új magyar demokráciával: a generáció, amelyik már csak hírből ismeri az átkos de, legvidámabb barakkot. Sohasem voltak még csak kisdobosok sem, nemhogy úttörők, de ez nem azt jelenti, hogy a volt rendszertől teljesen független életet élhetnének.  Ők a Kacsamesék-nemzedék legfiatalabbjai, akiknek csak halvány, rossz álomnak tűnik a sokk, amit sokaknak okozott, hogy 1993-ban félbeszakították Dagobert bácsiékat, és bejelentették, hogy meghalt Antall József. Bár legfeljebb az internetről ismerik a korát, érzik, és tudják, hogy Kádár szelleme még nagyon sokáig meghatározza majd az életüket Magyarországon.

Nyugaton az 1980-tól 1995-ig születetteket hívják Y-generációnak utalva arra, hogy ők voltak az elsők, akik fiatal koruktól számítógéppel az otthonukban nőttek fel. Magyarországon éppen az eltérő történelmi fejlődés miatt ez az időkeret kitolódott. A mi Y-generációnk majdhogynem egyidős a demokráciával. Számukra csak történelem a huszadik század, olyasmi, ami közvetlenül nem érinti őket. Elegük van a politikából, de nagyon szeretik a kihívásokat. Rossz néven veszik, ha a munkahelyükről nem nézhetik a Facebookot, de egyszerre akár öt-hat dologgal is képesek foglalkozni. A gyermekkorukban lezajlott információs forradalom miatt, talán sokkal inkább feszegetik a társadalmi koráltokat, mint bármelyik generáció eddig. Ők azok, akik épp most próbálják megtalálni magukat, épp most akarják megírni a saját történelmüket. Hagyni kell nekik.

A 89after tizenhat legjobb dalát IDE kattintva hallgathatják meg!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik