Belföld

A magyaroknak nem tetszik a rendszerváltás

A lengyel a legelégedettebb, a magyar a legkevésbé. A CEORG négy közép-európai országban vizsgálta a rendszerváltás megítélését.

A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (CEORG) 2014 januárjában a rendszerváltás megítélésével kapcsolatban tett fel két kérdést Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában. Az első kérdés azt firtatta, hogy a négy országban a lakosság miként ítéli meg: összességében mennyire érte meg a rendszerváltás. A második azt tudakolta, a különböző országokban élőknek mennyivel lett jobb vagy rosszabb az élete a rendszerváltás után, mint amilyen annak előtte volt. A Magyarországra vonatkozó adatokat a TÁRKI már korábban közölte.

Az összevetés szerint messze a lengyeleknél voltak a legtöbben azok, akik számára megérte a rendszerváltás (a válaszadók csaknem háromnegyede véli úgy, hogy a rendszerváltás teljes mértékben megérte, vagy inkább megérte). Őket Csehország, majd Szlovákia lakosai követik, s messze lemaradnak tőlük a Magyarországon megkérdezettek.

Kevesen vannak azok, akik szerint a rendszerváltás nem hatott az emberek életére. Ebben az esetben is a lengyelek körében vannak a legtöbben, akik szerint javult, s a legkevesebben, akik szerint romlott a helyzetük. A szlovákiai és a cseh adatok elég hasonlóak: a lakosság nagyjából harmada egyaránt érzékelte a rendszerváltás hatását az emberek életére jobbnak, rosszabbnak és ugyanolyannak is. Magyarország adatai a másik három országéhoz képest ismét jóval sötétebb képet festenek a rendszerváltás megítélésével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik