Kultúra

Nagy visszatérők és újabb sztárok a Szigeten

A fesztivál pénteken bejelentett fellépői többek között a Madness, a Bloody Beetroots, Kelis és a Leningrád.

A Madness, a ska műfaj talán legnagyobb sztárja a tavalyi új lemez után újra aktív. A csapat már háromszor játszott a Szigeten, 1999-ben, 2007-ben és 2010-ben. A csaknem negyven éve létező csapat tipikusan fesztiválos öröm- és bulizenét játszik. Olyan nagy és vidám slágereket írtak, mint a Baggy Trousers, az Our House vagy a Night Boat To Cairo. A zenekar fénykora 1979 és 1984 között volt, később feloszlottak, de az elmúlt több mint húsz évet ismét aktív koncertezéssel és lemezkészítéssel töltötték, a Madnessben ma is a hét alapító tag zenél együtt.

Érkezik az idei Szigetre a Bloody Beetroots, Sir Bob Cornelius Rifo olasz dj elektronikus zenei projektje, amely már szintén többször járt a fesztiválon. Tavaly Paul McCartney is közös számot készített vele.

Kelis, az amerikai r’n’b egyik legnagyobb aktuális sztárja lenyűgöző színpadi produkcióiról ismert. Az énekesnő áprilisban megjelent Food című albumával érkezik a Szigetre.

A Szergej Snurov énekes által vezetett Leningrád ismét fellép a Szigeten és legfrissebb, harmadik albumával, a Himalayannal érkezik a Hajógyári-szigetre a southamptoni trió, a Band of Skulls. Számaik népszerű videojátékokban, tévés sorozatokban, filmekben is szerepeltek már. Szintén új, tizenkét dalból álló albumát, a By Absence of the Sunt mutatja be a Szigeten az antwerpeni roots-rock banda, a Triggerfinger.

Szintén jön a török dj-producer, Deniz Koyu, aki a progresszív house zene új csillaga, illetve az ugyancsak house-ban utazó berlini elektronikus zenész, dj és producer, Thomas Gold. A svájci Quentin Mosimann progresszív electro house előadót 2011-ben a legjobb dance dj-vé választották.

A svéd punk-rock vezető alakja, Dennis Lyxzén korábban a Refused és az (International) Noise Conspiracy arcaként vált ismertté, most régi-új bandája, az INVSN élén érkezik Budapestre. Sötét, kontrasztos, dekadens, érzelmeket felkorbácsoló zenéjük a hetvenes-nyolcvanas években népszerű power pop műfaját kelti új életre – olvasható a szervezők összegzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik