Kultúra

Kimaradt részeket olvashatunk a Galaxis útikalauzból

Kiadják Douglas Adams ötrészes regényfolyama egyik részének az író által elvetett vázlatait, amelyekre archívumában találtak.

Adams 16 fejezetet írt Az élet, a világmindenség, meg minden című harmadik részhez, de félbehagyta és elvetette, majd újrakezdte az egészet. A géppel írt oldalakat azonban megtalálták – más, korábban nem ismert szövegrészletekkel együtt – az írónak a Cambridge-i Egyetemhez került archívumában.

Az eddig meg nem jelent részletek Jem Roberts új Douglas Adams-életrajzában, a The Frood című kötetben látnak napvilágot.
A Galaxis útikalauz stopposoknak először rádiójátékként lett népszerű a BBC-n 1978-ban. Az Arthur Dent kalandjairól szóló első kötet 1979-ben jelent meg, amelyet aztán még négy követett. Az író 2001-ben halt meg 49 évesen.

Jem Roberts szerint Az élet, a világmindenség, meg minden első változata briliáns volt, tele vicces karakterekkel és jelenetekkel, Adams végül mégis félbehagyta. “Sokan azt gondolták, kidobta a kukába (az eredetit), de kiderült, hogy nem, itt van az egyetemen” – mondta Roberts a BBC-nek.

Arra a kérdésre, hogy az író vajon miért dobta el a kétharmadrészt kész könyvet, Roberts azt válaszolta, hogy Adams akkoriban szakított barátnőjével, ami megviselte és új kezdetet akart.

A szeptemberben megjelenő életrajzi kötetben az első rész, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből kimaradt részek is megjelennek. “Két rövid részletről van szó” – mondta Roberts.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik