Kultúra

Ma van a Törülköző-nap

Douglas Adams író rajongói ma mindenhová a törölközőjükkel mennek, így tisztelegnek a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjének életműve előtt.

Az évek óta május 25-ikéhez kapcsolódó mozgalom lényege: “A Törülköző-napon vidd magaddal a törölköződet! Hogy hová? Mindenhová!”

Az ötrészes Galaxis-sorozat kultikussá vált írója, Douglas Adams 2001. május 11-én, 49 éves korában hunyt el. Erre a szomorú évfordulóra emlékeznek a rajongók azzal a Galaxis szereplői által is űzött szokással, hogy gyászuk kifejezésére az eset után két héttel egy napig mindenhová magukkal viszik a törölközőjüket. (A szó helyes írásmódját – törölköző?, törülköző? – mindenki ítélje meg maga.)

Adams könyvében “a törülköző a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.” 

Az ünnepnek saját weboldala is van, amely összegyűjti a Törülköző-napi eseményeket szerte a világon. (Magyarországon is összegyűlnek Douglas Adams tisztelői, ezekről részleteket itt lehet olvasni.)

A Törülköző-nappal együtt – az író olvasótáborát ismerve nem véletlenül – ma van a Kocka Büszkeség Napja is (Geek Pride Day-t), amikor azok a “kissé” aszociális, technikai vívmányok érdeklődő emberek ünneplik magukat, akiket az angol szleng geekként, a magyar pedig mostanában leginkább kockaként definiál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik