Kultúra

Megkorbácsoltatnák az iráni színésznőt egy nyilvános puszi miatt

Arcon puszilta a cannes-i fesztivál igazgatóját a vörös szőnyegen, Leila Hatami. Hazájában kitört a botrány.

A kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében, arcra adott puszikkal üdvözölte Gilles Jacobot, a filmfesztivál nyolcvanhárom éves igazgatóját Leila Hatami, iráni színésznő Cannes-ban. Hazájában a hivatalos szervek rögtön azzal reagáltak, hogy a színésznő tettével rossz képet fest az iráni nők erkölcseiről a világ előtt.

Az iszlám vallási törvényeket szigorúan betartató Iráni Forradalmi Gárdához tartozó egyik diákcsoport, a Hizbullah Students pedig egészen odáig ment, hogy a sajtóban felszólították a hatóságokat, hogy viselkedése miatt, nyilvánosan korbácsoltassák meg a színésznőt a viselkedéséért, amint hazatért a Franciaországból. Legalább ötven ütést tartanának méltányosnak a puszikért- írja a Telegraph.

Leila Hatami korábban számos díjat és elismerést nyert Asghar Farhadi, Nader és Simin – Egy elválás története című filmjében nyújtott alakításáért. Idén, a nemzetköz zsűri tagjaként vett részt a fesztiválon.

A felhívás a színésznő megkorbácsolására szinte egy időben történt azzal, hogy az iráni hatóságok őrizetbe vettek öt teheráni fiatalt, mert egy internetre feltöltött videóban, színes ruhákban, boldogan táncoltak, Pharrel Williams Happy című slágerére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik