Kultúra

Visszavonul a világhírű író

Az édes semmittevéssel akar foglalkozni Amerika egyik legünnepeltebb írója.

Philip Roth világhírű amerikai író bejelentette, hogy az írástól és a nyilvános szereplésektől is visszavonul.

A 81 esztendős Roth, akinek több mint 30 könyve jelent meg és számos irodalmi elismerést kapott, newarki otthonában beszélt visszavonulásáról a BBC stábjának, amely kétrészes dokumentumfilmet forgatott róla. A filmet kedden és a jövő héten tűzi műsorára a brit televízió.

“Utoljára jelenek meg a televízióban, és ez a legutolsó nyilvános szereplésem is” – jelentette ki a felvétel során.
Roth másfél éve egy francia magazinnak már elmondta, hogy 2010-ben megjelent Nemezis című 31. kötete, amely egy kitalált, 1944-ben kitört gyermekbénulás-járványról szól, egyben az utolsó munkája volt.

“Már nem tudok miről írni”

A BBC riportere, Alan Yentob egy tíz éve tett kijelentésével is szembesítette, amelyben azt állította, hogy írás nélkül nem tud élni. “Tévedtem. A végére értem. Már nem tudok miről írni” – válaszolta Roth. Hozzáfűzte, hogy három-négy éve már az édes semmittevéssel foglalkozik, és jól érzi így magát.

Roth Amerika egyik legünnepeltebb írója, akinek munkái a modern zsidó-amerikai lét kérdéseivel foglalkoznak. 28 évesen robbant be az irodalmi életbe Isten veled, Columbus című kötetével, amelyért megkapta az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat a szépirodalmi kategóriában. Amerikai pasztorál című 1997-ben megjelent regényéért Pulitzer-díjat nyert.

A BBC közleménye szerint utolsó interjújában legismertebb műveinek hatásairól is beszélt Philip Roth, akinek “vitathatatlanul több mondanivalója van a modern Amerikáról, mint bármely más kortárs szerzőnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik