Kultúra

Meghalt Borbély Szilárd

Tragikus hirtelenséggel hunyt el a 49 éves debreceni író, költő, a családja közleménye szerint.

Tragikus körülmények között elhunyt Borbély Szilárd – közölte a dehir.hu-val a családja. Borbély, a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja 49 éves volt.

fotó: Fejes Márton

Tanítványai, tisztelői megdöbbenten állnak a történtek előtt. Halkszavú, mosolygós, mindenki által kedvelt emberként emlékeznek Borbélyra.

Borbély Szilárd Fehérgyarmaton született 1964. november 7-én. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott 1989-ben, később itt kezdett tanítani. A Debreceni Egyetem oktatója, docense volt, kutatási területe a 18-19. századi irodalom története.

Közel húsz, főként lírai kötete jelent meg, de színpadi szerzőként is ismert. Halotti pompa című verseskötetéből Vidnyászki Attila rendezett színdarabot. A kötet, és az előadás is megtörtént tragédiát dolgoz fel: Borbély szüleit betörők gyilkolták meg egy karácsonykor.

Legfrissebb, Nincstelenek című prózai kötete az év könyve volt 2013-ban, a kritikusok és a közönség toplistáit egyaránt uralta. A sötét és kegyetlen, de lebilincselő mű egy tízéves kisfiú szemszögéből mesél egy mélyszegénységben élő, falusi család mindennapjairól a 60-as, 70-es években.

Borbély Szilárd számos díját kapott, többek között 2002-ben József Attilla-díjat. Utolsó elismerését, a Mészöly Miklós-díjat alig egy hónapja vette át.

 

„Tudja, az a dolga, hogy éljen”

Borbély Szilárdnak sikerült az, ami kevés igazi kortárs írónak (és nem celebszakács-szerzőnek) sikerül: a 2013-ban megjelent regénye, a Nincstelenek igazi sikerkönyv lett. A szerző költőként indult, és drámát is írt. Kutatóként a klasszikus magyar irodalmat tanulmányozta.

Emlékezzen rá egy verse:

Ha menni kell…

Ha menni kell oly jó volna még maradni
elüldögélni még egy kicsikét
beszélgetni hallgatni erről arról
a döntő pillanatot halogatni
mely eldöntetett volt már hamarább
de most mégis oly jó voln még maradni
hogy együtt legyen még a volt a van
hogy múljon is maradjon is ami
lesz minden legyen minden múlhatatlan
és tartson tovább még a lehetetlen
az üldögélés és ami lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik