Kultúra

Lophatta a Led Zeppelin a leghíresebb számát

Az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei szerint a Stairway to Heaven nyitódallamát plagizálta a Led Zeppelin.

A jogászok a Bloomberg Businessweek amerikai magazinnak nyilatkozva állították azt, hogy a Led Zeppelin a Stairway to Heaven című számának nyitódallamát a Spirit 1968-ban kiadott, Taurus című hangszeres szerzeményéről másolta. A zeneszám állítólagos eredeti komponistája, Randy California először 1997-ben, a Listener magazinban panaszkodott arról, hogy a legendás brit rock banda ellopta az általa alkotott szólamot.

“Ezek a fickók több millió dollárt kerestek vele, de sohasem mondták azt, hogy köszönöm, és sohasem kérdezték, hogy fizethetünk neked némi pénzt ezért?. Fájó pont ez nekem. Egy nap a lelkiismeretük talán ráveszi majd őket, hogy tegyenek valamit” – nyilatkozott California.

A felperesek célja az, hogy a bíróság elismerje: megsértették California szerzői jogait a Stairway to Heavennel kapcsolatban. A Spirit és az elhunyt gitáros-komponista szülei a Rolling Stone magazin szerint azért vártak ilyen sokáig a pereskedéssel, mert nem volt pénzük megfizetni a jogi képviselőket.

A panaszosok megpróbálják megakadályozni a Led Zeppelinnek a vitatott számot is tartalmazó albumának újbóli kiadását.

A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Led Zeppelinnek és a Spiritnek 1968-ban és 1969-ben négy közös fellépése volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!