Kultúra

Korábban kiadatlan felvételekkel rukkol elő a Led Zeppelin

A Led Zeppelin eddig kiadatlan felvételeit tartalmazó bónuszlemezek kíséretében jelennek meg idén nyáron a legendás brit rockegyüttes első három stúdióalbumának újradolgozott változatai.

A lemezek deluxe verziói június 3-án kerülnek a boltok polcaira. Mindegyik albumhoz tartozik egy kísérőlemez, rajta a koronghoz kötődő, de ez idáig kiadatlan anyagokkal. Ezeket a számokat – több száz másikkal együtt -, annak idején gondosan katalogizálták, ám az elmúlt évtizedekben a banda archívumában porosodtak. A 70 éves Jimmy Page gitáros azonban két és fél évet szentelt a gazdag kollekció átkutatásának, kiválasztva a legjobb anyagokat.

Az 1969-es Led Zeppelin című debütálólemez új verziójának kísérőkorongjára a banda 1969 októberében, a párizsi Olympia színházban adott koncertjének eddig kiadatlan felvétele került fel. A Ramble On, a Heartbreaker és a Whole Lotta Love című slágereket felvonultató Led Zeppelin II című album újrakiadásának bónuszlemezén mixek, háttéralapok és egy eddig kiadatlan szám kapott helyett. A Led Zeppelin III című stúdióalbum deluxe változatához készített kísérőkorongon pedig kihagyott felvételek és három, korábban sosem hallott szerzemény szerepel.

Az 1968-ban alakult Led Zeppelint 1995-ben iktatták be a Rock And Roll Hírességek Csarnokába, 2005-ben Grammy-életműdíjat, egy évre rá pedig a világ egyik legrangosabb zenei kitüntetésének számító Polar-díjat kapott.

A banda 1980-ban oszlott fel az együttes dobosa, John “Bonzo” Bonham halálát követően. Az énekes Robert Plant, a gitáros Jimmy Page, a basszusokért felelős John Paul Jones, és Bonham fia, a szintén ütős Jason 2007. december 10-én állt színpadra a londoni O2 Arénában az Atlantic alapítója, Ahmet Ertegun emlékére rendezett koncerten. A tagok azóta időről-időre elhessegetik az esetleges újraegyesülés lehetőségéről szóló pletykákat.

A tervek szerint a banda mind a kilenc stúdióalbumát újra piacra dobják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik