Kultúra

Magyar kutyapuszi aratott nagy sikert Cannes-ban

Mundruczó Kornél legújabb filmjének egyik négylábú szereplőjét is magával vitte Franciaországba és ezt az állat a világ szeme láttára meg is hálálta. Nemcsak az eb aratott sikert a fesztiválon.

A cannes-i Fesztiválpalota ezer férőhelyes Debussy termében mutatták be az új, csaknem kétórás Mundruczó Kornél-filmet, amely az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programban, a hivatalos válogatás második legjelentősebb versenyében szerepel.

Thierry Frémaux művészeti igazgató a világpremier előtt a filmet Jack London amerikai író szellemiségéhez hasonlította, amelynek üzenete szerinte az amerikai írótól is származhatna. Eszerint a kutyák segítségével számos, az emberekre jellemző dolgot elmondhatunk.

Kutya nyakkendőben

Ezután a fesztiváligazgató a film kutyafőszerepét alakító Hagent hívta színpadra, aki amerikai trénere, Teresa Miller vezetésével csokornyakkendőben érkezett. Őket pedig a film alkotógárdája – Mundruczó Kornél rendező, aki előző filmjéhez hasonlóan játszik is az alkotásban, a forgatókönyv társszerzői, Wéber Kata színésznő és Petrányi Viktória producer, az operatőr Rév Marcell, valamint a főszerepben látható Psotta Zsófia 12 éves amatőr színész, az apát alakító Zsótér Sándor és Thuróczy Szabolcs – követte.

A nézők nagy tapssal köszöntötték a magyar művészeket, a vetítés végén is hosszan megtapsolták az alkotókat, akik felállva köszönték meg a meleg fogadtatást.

A rendező köszönetet mondott a fesztiválnak, hogy ismét meghívták őt és a teljes alkotógárdát Cannes-ba, akik közül külön bemutatta többek között Jancsó Dávid vágót, Ágh Márton látványtervezőt és a magyar származású, izraeli Asher Goldschmidt zeneszerzőt.

A bemutatón megjelent többek között Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és felesége, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap vezetői.

Mundruczó Kornél és filmjének két szereplője Cannes-ban nagy sikert aratott e képpel (Fotó: MTI)

Nem ment ki a közönség

“A közönség kifejezetten jött a filmmel. Nagyon jó volt” – mondta a premier után az MTI-nek Cannes-ban a rendező. Emlékeztetett arra, hogy a szintén az Un certain regard szekcióban 2005-ben bemutatott Johanna című operafilmjéről az első vetítésen nagyon sokan kimentek, ezúttal viszont nem mozdult a helyéről a közönség. Érzése és szándékai szerint a zsánerműfajokat keverő alkotás “sokkal jobban fog működni általánosságban a nézőkkel”, mint a Johanna, és szélesebb rétegeket tud majd megszólítani.

A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. Ennek kapcsán Mundruczó az MTI-nek elmondta: “Az ember oda megy, ahova hívják. Ez nem az én döntésem volt, de ez jó hely bemutatni egy filmet: a világon az egyik legfontosabb filmes találkozó, nagyon sokan megnézik a műveket, a film hirtelen bekerül a köztudatba, máshonnan talán nehezebb lenne felépíteni”. Hozzátette: “A cannes-i fesztivál elvitathatatlan előnye a többi fesztiválhoz képest, hogy a legjobb programmal rendelkezik”.

Sorsdöntő származás

Mundruczó Kornél új filmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A címe Fehér Isten.

A filmben egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni apjától a kutyáját. Hagen a többi kidobott kutyával együtt fellázad az emberek ellen, sőt ő áll a felkelők élére. Amint Lili meghallja a távolból a falka ugatását, tudja, ő az egyetlen, aki képes lehet megállítani a vérengzést.

Mundruczó Kornél hatodik filmjében a melodráma, a thriller és a kalandfilm műfaját akarta újragondolni. Úgy fogalmazott: az a célom, hogy egy szélesebb közönséget szólítsak meg a műfaji gondolkodás egy nagyon személyes megközelítésével.Tulajdonképpen egy érzelmes filmet szeretnék, ami filozófiai kérdéseket vet fel a felsőbbrendűségről és a felelősségről. Ahogyan azt J.M. Coetzee is mondja: ez az egyetlen létező élet. Amin az állatokkal osztozunk”

200 kutya a forgatáson

Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a kétszáz kutyaszereplő részvétele. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Teresa Miller amerikai kutyatréner vezetésével. A Los Angeles-i szakember, aki olyan világhírű filmekben működött közre, mint a Rex felügyelő, a Kutyám Jerry Lee vagy a Cujo, Halász Árpád magyar állatidomárral együtt dolgozott.

Az RTL-nek még a vetítés előtt nyilatkozott a rendező. Már akkor is nagy volt az érdeklődés a film iránt.

Két másik magyar film is Cannes-ban

Szőcs Petra A kivégzés és Kárpáti György Mór Provincia című filmjét is Cannes-ban mutatják be először.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik