Kultúra

Fizetnie kell a kitalált holokauszttörténet miatt

A világsikerű Túlélni a farkasokkal című mű szerzőjének vissza kell fizetnie a szerzői jogdíj címén felvett pénzt, mivel „önéletrajzi regénye” kitaláció volt.

Misha Defonseca 1997-ben megjelent, világsikert arató és meg is filmesített könyvében azt mesélte el, hogy hétéves zsidó kislányként, akinek szüleit a nácik letartóztatták, hogyan tett meg 1941-től háromezer kilométert deportált szülei nyomában. Miként bolyongott egyedül Európában, erdőkben rejtőzködve, miközben farkasok fogadták be, mint Mauglit. A történetet 18 nyelvre fordították le.

Valójában belga katolikus

A ma 70 éves nő pénzügyi vitába keveredett kiadójával, két pert is megnyert. A kiadó ezután kezdett kutakodni a nő múltjában és kiderítették, a megkapó történet az elejétől a végéig kitaláció. Végül 2008-ban a szerző is bevallotta, hogy könyve kitalált történet, amellyel keserű tényleges élményeit kívánta maga elől is eltagadni. Felfedte, hogy igazi neve Monique De Wael, és még csak nem is zsidó, hanem katolikus.

Valójában 1937-ben Belgiumban született, és csak négyéves volt, amikor szüleit letartóztatták a nácik, előbb nagyapja, majd nagybátyja nevelte fel. Az “önéletrajz” tartalmával ellentétben azonban családja keresztény volt, szüleit az ellenállásban való részvételükért tartóztatták le és végezték ki. A rokonok, akik felnevelték, “az áruló lányának” nevezték, mert azzal gyanúsították apját, hogy “köpött” a vallatásakor.

Csaknem ötmilliárd forintot kell visszafizetnie

“Nagyapám kivételével gyűlöltem a körülöttem lévő embereket. Rosszul bántak velem, mindig rosszul éreztem magam.” Misha Defonseca ezzel magyarázza, hogy “zsidónak érezte magát”. Ami pedig a farkasokat illeti, mindig vonzották, részét alkották annak a fantáziavilágnak, amelybe a valóság elől menekült. Az író bocsánatot kért mindazoktól, akik úgy érzik, becsapta őket.

Egy amerikai bíróság döntése szerint ettől függetlenül vissza kell fizetnie azt a 22,5 millió dollárt (4,9 milliárd forint), amelyet szerzői jogdíj címén ítélt meg neki korábban egy bostoni bíróság a kiadójával folytatott perben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik