Kultúra

Meghalt Aszi Daján

Reggel holtan találták lakásán Izrael egyik legjelentősebb filmrendezőjét, forgatókönyvíróját, színészét.

Az izraeli filmkészítés egyik úttörője, Aszi (Aszaf) Daján életének 69. évében hunyt el. Nahalal kibucban született, édesapja Móse Daján tábornok, egykori vezérkari főnök, had- és külügyminiszter volt – idézet MTI jeruzsálemi tudósítója a közrádiót. 
Daján a hatvanas évek második felétől felfelé ívelő karrierjében mintegy ötven filmben és tévésorozatban játszott főszerepet, 1973 óta tizenhat filmet rendezett.

Leghíresebb, számos díjat elnyert alkotásai közt már klasszikussá vált kultuszfilmek is szerepelnek, így az általa rendezett és részben írt 1976-os, az izraeli hadsereg tartalékosait kigúnyoló Givat Halfon nem felel című komédia vagy az 1992-es, egy tel-avivi kocsmában játszódó Az élet agfa szerint című, az izraeli társadalmat kritizáló, Daján írta és rendezte alkotás.

Aszi Daján szerezte meg legtöbbször, nyolcszor az izraeli film- és tévéakadémia legrangosabb díját, az Ofirt, 1998-ban pedig a Jeruzsálemi Filmfesztivál életműdíjával tüntették ki. Az utóbbi években súlyos egészségügyi gondjai voltak, amelyek részben droghasználatából adódtak. Háromszor nősült és négy gyermeke született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik