Nagyvilág

Abbász: ha lesz palesztin-izraeli határ, béke is lesz

Mahmúd Abbász kész folytatni a béketárgyalásokat, de csak ha azokon megrajzolják a jövendő Palesztina és Izrael határait - közölte a palesztin elnök egy kedden elhangzott televíziós beszédében.

„Izrael megalakulása óta senki sem tudja, hol húzódnak a határok… meg kell húzni őket, mert enélkül nem lesz béke” – mondta Abbász a tavaly a július végén megindított, és kilenc hónaposra tervezett béketárgyalások eredetileg kitűzött zárónapján.

A palesztin elnök meghatározta Rámalláh feltételeit, amelyek teljesítése esetén készek visszatérni az izraeli-palesztin békefolyamat tárgyalóasztalához. „Ha folytatni akarjuk a megbeszéléseket, szabadon kell bocsájtani a palesztin rabokat, be kell fagyasztani a telepesek építkezéseit, és három hónapon belül rendezni kell a határok kérdését” – jelentette ki a Palesztin Hatóság vezetője.

Az addig is eredménytelennek tűnő izraeli-palesztin béketárgyalások között március végén végleg megszakadtak, amikor Izrael nem engedte szabadon azt a huszonhat, még az 1993-as oslói egyezmény előtt elfogott palesztint, akiknek a szabadulásáról még a tárgyalások nyári újraindulása előtt megállapodtak.

Válaszul Abbász a palesztinok felvételét kérte tizenöt nemzetközi szervezetbe és egyezménybe. Az addig eredménytelen tárgyalások az év végéig történő kilenc hónapos meghosszabbításáért Rámalláh több száz palesztin fogoly elengedését és a telepesek építkezéseinek leállítását kérte.

Izrael viszont a Hamásszal létrejött váratlan kiegyezés miatt múlt héten felmondta a tárgyalásokat és megszakította a kapcsolatokat a palesztinokkal.

Ajánlott videó