Belföld

3,5 milliós titkos bulit rendezett Andy Vajna

A 2014-es Berlinale Filmfesztiválon az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalap is képviselte magá. A fesztiválozás összesen 13,8 millió forintba került. A fogadás, amelyen Andy Vajna is részt vett, 3,5 millió forintot vitt el.

Bár a Berlinalén a fődíjért nem versenyzett egyetlen magyar produckció sem idén, a Magyar Nemzeti Filmalap mégis kilencfős csapattal vett részt a fesztiválon, mindez összesen (300-as euróval számolva) közel 14 millió forintba került – írja az atlatszo.hu.

A büdzsé fele a munkatársak kint tartózkodására és a fogadásra ment el (7,1 millió forint), a pénz másik feléből állítottak standot a vásáron, amelyen a Coming Out című filmet és az Isteni műszakot népszerűsítették a külföldi forgalmazóknak (ez összesen 6,2 millió forintba került).

A munkatársak kiutazása (repülőjegy és biztosítás) félmillió forintot vitt el, szállásuk költsége – beleértve a rendezvényszervező, a zenekar és a fellépő énekes szállását – további 2,5 millió forint (8249 euró). A kollégák háromcsillagos hotelben laktak, fapadossal repültek és turistaosztályon utaztak. A zsebpénzük (napidíjuk) 10 napra 624 ezer forint (2080 euró) volt. Ez összesen 3,6 millió forint, majdnem ugyanannyi, amennyibe a fogadás került. A 202 fős rendezvény 3,5 millió forint volt úgy, hogy bérleti díjat nem kellett fizetni, a helyszínt a Berlini Nagykövetség ingyen adta a filmalapnak.

Pikáns, de a filmalap kommunikátora arra kérte az Átlátszó munkatársát, hogy ne írjon az eseményről, holott azt az adófizetők állták.

A Berlinale büdzséjének a másik fele több dologra ment el: a stand- és vetítőterem-bérlés, a stand dekorációja, a katalógusok, szórólapok, plakátok, továbbá az akkreditáció, a nevezési díj, a hirdetések összesen 6,2 millió forintba kerültek. Van emellett egy furcsa tétel is, ami két, látszólag egymástól teljesen független költséget tartalmaz: a helyi közlekedést és az egyéb stand dekorációt. Ez újabb félmillió forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik