Kultúra

“Le vagyunk törve”: ellopták Napóleon hajfürtjét

Ellopták Bonaparte Napóleon hajfürtjét, tubákosszelencéjét és egyéb "felbecsülhetetlen" műkincseket, amelyek egy ausztráliai múzeumban voltak kiállítva - közölte kedden a helyi rendőrség.

A tolvajok a hatóságok szerint kifejezetten ezekért a tárgyakért törtek be a Melbourne-től délre, a Victoria állambeli Mornington-félszigeten álló múzeum épületébe. A betörők eltávolítottak egy külső rolót, és egy mosdón keresztül jutottak be a történelmi Briars Park épületébe múlt csütörtökön. Feltehetően megrendelésre vitték el a műkincseket, az egész nem tartott tovább tíz percnél.

Az eltulajdonított tárgyak között szerepel egy gyűrű, Napóleon egy üvegkeretbe foglalt hajtincse, egy szalag, amelyet a francia uralkodó 1815-ben írt alá és egy tubákosszelence.

A múzeum tájékoztatása szerint a gyűjtemény az angol Alexander Balcombe hagyatékából származik, aki akkor találkozott Napóleonnal, amikor az uralkodó Szent Ilona szigetén élt száműzetésben 1815-től hat évvel később bekövetkezett haláláig. Balcombe “gyermekként még ült Napóleon térdén”, ugyanis a család jó barátságban állt a száműzött uralkodóval – mondta el Steve York, a múzeum vezetője.

Az eltűnt műtárgyak között van még egy ezüst tintatartó, és az a három érme, amely a fáma szerint Napóleon zsebében volt, amikor meghalt. Ugyancsak eltűnt az uralkodó és első hitvese, Josephine miniatűr portréja.

“Ezek valóban felbecsülhetetlen értékek, mivel pótolhatatlanok, nagyon le vagyunk törve” – mondta York.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik