Kultúra

A szélsőjobb miatt költözhet a világhírű fesztivál

Ha a Nemzeti Front megnyeri jövő vasárnap a helyhatósági választások második fordulóját a dél-franciaországi Avignonban, a nemzetközi színházi fesztiválnak "nem lesz más választása, mint távozni".

“Nem tudom, hogyan dolgoznék egy nemzeti frontos polgármesterrel. Ez számomra teljesen elképzelhetetlen. Azt gondolom tehát, hogy el kell akkor menni. Nem lesz más megoldás” – fogalmazott Olivier Py fesztiváligazgató a France Info hírrádióban.

A helyhatósági választások első fordulójában Avignonban a Nemzeti Front jelöltje végzett az élen a szavazatok 29,63 százalékával, hajszállal megelőzve a szocialista riválisát, aki 29,54 százalékot ért el. A várost mostanig irányító jobbközép 20,91 százalékkal a harmadik helyre szorult.

„Számomra ez elképzelhetetlen”

“Azt se látom egyébként, hogyan tudna a fesztivál tovább létezni a gondolataival, amelyek a nyitásra, a másik elfogadására épülnek. Nem tudom, hogy a fesztivál hogyan tudna létezni Avignonban egy nemzeti frontos önkormányzattal, számomra ez elképzelhetetlen” – tette hozzá az igazgató.

A július 4. és 27. között megrendezésre kerülő Avignoni Színházi fesztivál a világ egyik legjelentősebb nemzetközi színházi találkozója, amelynek fő helyszíne a Pápák Palotájának híres díszudvara, de az óvárosban számos más helyszínen működnek játszóhelyek a fesztivál idején.

Amikor 1995-ben a közeli Orange városában először adott a szélsőjobboldal polgármestert, az ottani zenei fesztivál visszautasította az önkormányzati szubvenciót. Ennek kapcsán Py azt mondta: “Ez is megoldás lehetne, visszautasíthatjuk a helyi támogatást, és a fesztivál kizárólag nemzeti támogatású lenne. Ez azonban Avignon estében azért tűnik kicsit nehezebbnek technikailag, mert nem egyetlen helyszínről van szó, az egész város fesztivállá válik (nyáron) – hangsúlyozta az igazgató.

Szélsőjobboldali előretörés

A szélsőjobboldali Nemzeti Front országos szinten csak 4,6 százalékot ért el vasárnap a helyhatósági választások első fordulójában, de jelöltjei 229 városban bejutottak a második fordulóba, azaz ezeken a helyeken 10 százaléknál több szavazatot kaptak. A párt jelöltjei 17, elsősorban déli nagyvárosban és 7 kisebb városban végeztek az élen. A szélsőjobboldal utoljára 1995-ben szerepelt jól a helyhatósági választásokon, de akkor még csak 116 helyen jutott be a második fordulóba, s végül három dél-franciaországi városnak adhatott polgármestert.

A helyhatósági választások második fordulóját jövő vasárnap rendezik meg Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik