Kultúra

Meghalt a legidősebb hollywoodi tudósító

Kilencvenkét éves korában halt meg Bob Thomas, a hollywoodi tudósítók doyenje.

Az AP amerikai hírügynökség idős újságírója végelgyengülésben halt meg otthonában, a kaliforniai Encinóban – tudatta lánya, Janet Thomas. A korelnök nevéhez több rekord is fűződik, sok évtizedes pályafutása során pedig a filmvilág fővárosának legnagyobb sztárjairól közölt híreket Clark Gable-től Tom Cruise-ig. Ő adott hírt arról is, hogy Robert Kennedyt fejbe lőtték.

66 Oscart tudósított

A hollywoodi tudósítók közösségének rangidős tagja még a nyolcvanas éveiben járva is dolgozott, és 1944-től kezdve rekordot jelentő 66 Oscar-ceremóniáról tudósított. 2010-ben vonult vissza, ezzel ő lett a szórakoztatóiparról leghosszabb ideig tudósító újságíró. 1988-ban csillagot kapott a Hírességek sétányán.

Csaknem hét évtizedes pályafutása alatt 1943-tól végig az AP tudósítója volt, de Hollywood számos csillagáról írt életrajzot, három tucat könyve jelent meg. Filmek és televíziós produkciók százairól jelentek meg kritikái, és sok hírességről az ő tollából jelent meg nekrológ. Hollywood átalakulásának krónikása is volt, írásaiban megörökítette azt a változást, amelyet bejárva az álomgyár stúdiók kis közösségéből egy iparág fővárosává vált.

Marilyn Monroe-tól Jack Nicholsonig

Interjúalanyai között volt Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Katherine Hepburn és Spencer Tracy, mint ahogy Groucho Marx, Marlon Brando, Walt Disney és Fred Astaire is. Beszélgetett feltörekvő sztárokkal, mint James Dean, középkorú legendákkal, mint Humphrey Bogart és Jack Nicholson, de intézménynek számító idős sztárokkal is, mint Bob Hope.

Élete nagy sztorijának azonban semmi köze nem volt a filmvilághoz. Bob Thomas 1968-ban besegített az elnökválasztási kampány tudósításába, szerkesztői pedig őt jelölték ki, hogy írjon Robert Kennedy szenátor kaliforniai előválasztáson való szerepléséről. Néhány perccel az után, hogy kiderült, a demokrata politikus győzött, Kennedyt lelőtték a Los Angeles-i Ambassador Hotel konyhájában. Amikor meghallotta a lövéseket, Thomas a sajtószobából a konyhába rohant. “Kennedyt láttam a földön feküdni, vér folyt a fejéből” – emlékezett vissza. Az újságíró azonnal keresett egy telefont, és leadott egy gyorshírt az AP-nek a történtekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik