Nagyvilág

Meghalt Marga Spiegel

A német holokauszttúlélő, antiszemitizmus- és idegengyűlölet-ellenes aktivista 102 éves volt. Életéből film is készült Németországban.

Az 1912-ben született Spiegel számos családtagját elhurcolták és megölték a nácik a második világháború alatt. Maga Marga megmenekült a deportálástól, és férjével és lányával túlélte a háborút: öt münsteri parasztcsalád bújtatta a harmincas évei elején járó zsidó nőt és családját 1943 és 1945 között – írja az MTI.

Spiegel túlélésének történetéről iskolákban mesélt a fiataloknak, illetve könyvben is megírta emlékeit. Ezt filmesítették meg Unter Bauern címmel Veronica Ferres főszereplésével 2009-ben.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány 2013 novemberében érdemrenddel tüntette ki Marga Spiegelt, aki egyébként a németországi zsidók központi tanácsa korábbi elnöke, Paul Spiegel nagynénje.

“Az antiszemitizmus, a kirekesztés és az emberek megvetése ellen felszólaló hangja örökre elnémult. Hosszan tartó, súlyos betegség után elbúcsúzott az a nagy zsidó személyiség, aki hidat épített a zsidók és a többséget képviselők között” – mondta Sharon Fehr, a Münsteri Zsidó Közösség elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik