Kultúra

Március idusa Táncsics-díj nélkül

A nemzeti ünnep alkalmából művészeti, egészségügyi és sportteljesítményeket elismerő díjakat adott át az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán – a miniszterelnök megbízásából – adta át az elismeréseket. Az ünnepségen azt mondta, hogy “a magyar szabadság ünnepén minden magyarnak megadatik a lehetőség, hogy rácsodálkozzon Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság kulturális teljesítményére”. A magyar szabadság ünnepe a legmegfelelőbb alkalom a művészeti díjak átadására, de emellett elismerik az orvoslás területén, a sportban elért kiváló teljesítményeket és a bajba jutott, szenvedélybeteg embereken segítő munkát is – tette hozzá.

“Az 1848-as forradalom, a küzdelem a maga tragédiájával, dilemmáival századokon át azt üzeni, hogy vagyunk valakik mi magyarok, és ezt meg akarjuk mutatni a világnak” – hangsúlyozta a miniszter, aki hat alkotónak nyújtott át kiváló művész címet. Tizenöten érdemelték ki az érdemes művész címet, hárman pedig Babérkoszorú díjban részesültek.

Emellett a Jászai Mari-díjat, a József Attila- és a Munkácsy Mihály-díjat heten-heten, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla-díjban négyen, Bánffy Miklós-díjban hárman, Balogh Rudolf-, Harangozó Gyula- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten, Liszt Ferenc-díjban öten részesültek.
Hortobágyi Károly-díjat, Nádasdy Kálmán-díjat, Németh Lajos-díjat, Szabolcsi Bence-díjat, Csik Ferenc-díjat, Bay Béla-díjat, valamint Elige Vitam díjat, Semmelweis-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda.
A Batthyány-Strattmann László-díjat tizenhárman érdemelték ki az egészségügyi ellátás fejlesztése területén végzett munkájukért. A Táncsics Mihály-díjat idén felterjesztés hiányában nem osztották ki. Tavaly nagy vihart kavart, hogy a miniszter az egyik legrangosabb magyar újságírói elismerést adományozta Szaniszló Ferencnek, aki a botrány után azt visszaadta, miután Balog Zoltán visszakérte, mondván, tévedésből ítélte neki a Táncsics-díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik