Kultúra

Megelevenedik a történelem

Az 1848-as forradalom székesfehérvári eseményeit eleveníthetik fel az érdeklődők március 16-án, vasárnap 10.00 órakor a Tourinform iroda által szervezett programon. A részvétel ingyenes, a szervezők várnak minden érdeklődőt.

A XVIII. században még német többségű Székesfehérvár a XIX. század elejére a magyarul gondolkodó és érző városok sorába lépett. A magyar nyelv és a nyelvi-irodalmi újjászületés jelentősége megmutatkozott abban is, hogy a magyar nyelvű színjátszás – a polgárok lelkesedése révén – otthonra lelt Székesfehérváron, és 1814-ben már magyarul vezették a városháza jegyzőkönyveit.

Székesfehérvár követei az országgyűlésben is a polgári társadalom fejlődésének ügyét képviselték, 1848. március idusán pedig örömmámorban úszott a város, hogy a „magyar szabadság vérontás nélkül győzött!”

A március 16-i séta során azokat a helyszíneket keresik fel, ahol a reformkor szellemisége kibontakozhatott, máshol azokról a személyiségekről emlékeznek meg, akik ennek az eszmének, illetve a márciusi forradalomnak meghatározó alakjai voltak.

Az örömteli, majd gyászos események megismerése által lehetőség nyílik átérezni, hogyan is hatott ez az időszak Székesfehérvár későbbi szellemi fejlődésére.

Találkozó a Fehérvári Ajándékbolt előtt, vasárnap 10.00 órakor.
A séta időtartama: kb.1,5 óra, a részvétel ingyenes.

További információ:

F. Szegő Krisztina
ügyvezető, Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.
Tel.: +36 70 66 99 203
e-mail: szego.krisztina@szekesfehervar.hu

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.