Kultúra

Banksy látványos akciója Szíriáért

A brit graffitiművész az egyik leghíresebb alkotásának átdolgozásával állít emléket az országban 2011 márciusában kezdődött polgárháborúnak.

A szív alakú piros léggömböt és egy kislányt ábrázoló képet különböző nemzeti jelképekre, többek közt az Eiffel-toronyra és a Trafalgar téren álló Nelson-emlékoszlopra vetítik ki csütörtökön. Az alkotás, amely egy elsőként 2002-ben, Londonban feltűnt stencil átdolgozása, a szíriai polgárháború áldozatainak támogatására létrejött #withsyria elnevezésű kampányt népszerűsíti.

A honlapján olvasható közleményben a művész arról a tizenöt gyerekről tesz említést, aki a rendszer bukását követelő graffitikkel rajzolták össze a falakat tavaly márciusban a Szíria déli részén található Dara városában, és akiknek letartóztatása nyomán tüntetések kezdődtek az Aszad rezsim ellen.

A tiltakozások “országszerte kirobbanó erőszakos megmozdulásokhoz vezettek, és a lázadás idővel polgárháborúba torkollott, mintegy 9,3 millió embert kényszerítve otthona elhagyására” – emlékeztetett a művész.

Banksy alkotásának “globális újragondolásaként” csütörtökön piros léggömböket engednek fel egy időben a világ különböző terein, a szíriai polgárháború kitörésének harmadik évfordulója alkalmából. A londoni Trafalgar téren este virrasztást tartanak. Idris Elba brit színész és az Elbow brit zenekar is a kampány támogatói közé tartoznak – adta hírül a BBC News.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik