Kultúra

Géppisztolyos Dávid-szobor miatt háborognak az olaszok

Kiváltotta az olasz hatóságok haragját, hogy Michelangelo Dávidjával reklámoz egy 3000 dolláros géppisztolyt egy amerikai fegyvergyár, ráadásul engedély nélkül - adta hírül az MTI.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter felszólította szombaton az illinois-i székhelyű Arma Lite céget, hogy azonnal vonja vissza a “sértő és törvénytelen” reklámkampányt.

A miniszter – és már előtt a firenzei műemlékvédelmi felügyelet is – jogi eljárás megindítását helyezte kilátásba a reneszánsz remekmű engedély nélküli üzleti hasznosítása miatt.

Az 1873 óta a firenzei Galleria dell’Accademia múzeumban őrzött szobor képmását nem tilos sokszorosítani vagy reklámcélra felhasználni, ám minden esetben szükséges az olasz állam előzetes engedélye, és jogdíjat is kell fizetni.

Az olasz illetékesek nyilatkozataiból kitűnik, hogy az amerikai fegyvergyár egyiket sem tette meg. Ráadásul a kifogásolt fotómontázs nemcsak a szobor képmásával él vissza, hanem jól felismerhető a háttérben a mű környezete, a Galleria dell’Accademia is. A képen Dávid a kezében tartja a géppisztolyt, amelyet a gyártó “műalkotásként” proponál.

A törvény kimondja, hogy a szobor esztétikai értékét nem szabad eltorzítani. Ráadásul ebben az esetben nemcsak ízléstelen, hanem illegális cselekményről is szó van – mondta a La Repubblica című lapnak a firenzei múzeum igazgatója, Angelo Tartuferi.

Tiltakozott a géppisztolyos Dávid ellen a katolikus tévénézők egyesülete, az Aiart is, amely egyben óva intett attól, hogy bárkinek is eszébe jusson tévéreklámban, ráadásul egy fegyver népszerűsítésére felhasználni “egy ilyen jelentős műalkotást”.

A bibliai hős monumentális márványszobrát, amelyet 1501 és 1504 között alkotott Michelangelo, a reneszánsz egyik remekművének tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik