Kultúra

Negyvennyolcról az Emlékpontban

Frankó Máté

2014. 03. 04. 09:01

Szabadegyetemi előadást tartanak március 15-e elő- és utótörténetéről.

Az Emlékpont történelmi szabadegyetemének soron következő előadásán az 1848. március 15-ei eseményeket, a forradalom történelmi hátterét, valamint e nap folyton változó társadalmi-történelmi megítéléseit mutatja be a hallgatóságnak Pelyach István történész, a szegedi egyetem tudományos segédmunkatársa.

Március 15-e egyfajta korszakhatár 19. századi históriánkban. E nap reggelén ért véget a reformkor, és az európai forradalmi hullám hatására nálunk is a tettek mezejére léptek a márciusi ifjak. A pesti forradalom kirobbantásával azonban nem új célokat tűztek ki, hanem a reformkorban következetesen végiggondolt program megvalósítását szerették volna felgyorsítani. Jól példázza ezt forradalmi programjuk, a 12 pont, amely egy-két pont kivételével nem más, mint Kossuth Lajos március 3-án az országgyűlésen elmondott, a diétát végre a tettek mezejére szólító nevezetes felirati beszédének forradalmi kivonata. Ez pedig azt jelenti, hogy a polgári átalakulásnak 1848 tavaszára kiérlelődött egy olyan programja, amely ismert volt az ország közvéleménye előtt, és széles támogatottsággal is bírt. Tartalmában jogkiterjesztő volt, és célja a modern polgári nemzetállam alapjainak a lerakása – ismertette a téma alapjait Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Pelyach István előadását március 6-án, csütörtökön, este hat órától hallhatja a történelem iránt érdeklődő közönség az Emlékpont nagytermében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.