Kultúra

Kerényi dobra verné az Alaptörvényt

A kulturális értékek őrzéséért és a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásáért felelős miniszterelnöki megbízott azt titkolja, hogy kinek – írja a Bors.

Az Alaptörvény illusztrációkkal ellátott díszkiadásából egyet a Parlamentbe, egyet a Sándor-palotába, egyet az Országos Széchenyi Könyvtárba szántak, néhányat pedig másfél millió forintért értékesítettek az országot átszelő vándorkiállításon. A minap eladott kötetről kiderült, az utolsó előtti volt. Kerényi Imre a Borsnak azt mondta: lehet tudni, ki a vevő, de nem mond semmit. Sem róla, sem a vásárlás részleteiről.

A miniszterelnöki megbízott csak annyit árult el, hogy már csak egy példány van, azt lehet, hogy aukcióra viszi. Hogy mikor, az még kérdéses, még vár. „(…) Talán majd a második ciklusban. Ráér. (…) Minél később, annál nagyobb érték – mondta a rendező, aki tavaly még két ciklust jósolt a Fidesznek.

Egyetlen ilyen kötet előállítása 600 ezer forintba került, de a spanyol bikabőrbe kötött kiadványról egy fővárosi galéria igazgatója korábban a Borsnak azt mondta: legalább 60 százalékot engedni kellene az árból, innen indulhatna a licit. 600 ezer felett nekifutni sem érdemes.

Indul a Nemzeti Könyvtár “második hulláma”

Néhány hete Kerényi azt jelentette be, hogy tervei szerint március 12-én indul útjára a Nemzeti Könyvtár 24 kötetet tartalmazó “második hulláma”, melyet nyolc neves politikus, nyolc kiemelt intézmény jelenlegi vagy egykori vezetője és nyolc egyházi méltóság ajánlása alapján állítottak össze.

A szerkesztők a felkért politikusok közül elfogadták Orbán Viktor és Navracsics Tibor ajánlását. A kormányfő egy Rejtő Jenő-válogatást ajánlott (A három testőr Afrikában, Piszkos Fred közbelép, Csontbrigád), helyettese pedig Kosztolányi műveit (Nero, a véres költő, Pacsirta, Édes Anna).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik