Kultúra

Nyolc év egy törött pisztolyért

A kommunizmus áldozataira emlékeznek az Emlékpontban.

Rendhagyó történelemórával és gyertyagyújtással tisztelegnek február 25-én, kedden, a kommunizmus áldozatainak magyarországi emléknapján a Rákosi- és a Kádár-rendszer áldozatai előtt.

Délelőtt 10 órától egy meghurcolt, Kiss János tart előadást középiskolásoknak az Emlékpontban. A koholt vádak alapján elítélt férfi nyolc évet raboskodott a diktatúra börtöneiben.

A nyolcvankettedik évében járó Kiss Jánost a vásárhelyi fehér gárdisták elleni második, úgynevezett Szántó-per másod rendű vádlottjaként szervezkedés vezetésének és kezdeményezésének, valamint fegyverrejtegetés bűntettében találták bűnösnek 1955-ben. A koholt, koncepciós vádakat jól érzékeltetik a vádirat megállapításai, miszerint kútba dobott egy használhatatlan, kettétört, lyukas csövű forgópisztolyt, még 1945-ben – mondta el Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Az Emlékpont hivatalos megemlékezése délután öt órakor kezdődik majd. Köszöntőt mond Árva László, a közgyűjtemény szakmai főtanácsadója. A vörös diktatúra hétköznapi terrorját, egy előadás keretében Miklós Péter történész idézi fel. A rendezvényen verset szaval Benkő Brigitta, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színkörének vezetője, gordonkán játszik Suhanyeczné Puskás Barbara művésztanár. A megemlékezés végén az áldozatokért mécseseket gyújtanak az intézmény előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik