Kultúra

Nyolc év egy törött pisztolyért

Frankó Máté
Frankó Máté

2014. 02. 24. 10:47

A kommunizmus áldozataira emlékeznek az Emlékpontban.

Rendhagyó történelemórával és gyertyagyújtással tisztelegnek február 25-én, kedden, a kommunizmus áldozatainak magyarországi emléknapján a Rákosi- és a Kádár-rendszer áldozatai előtt.

Délelőtt 10 órától egy meghurcolt, Kiss János tart előadást középiskolásoknak az Emlékpontban. A koholt vádak alapján elítélt férfi nyolc évet raboskodott a diktatúra börtöneiben.

A nyolcvankettedik évében járó Kiss Jánost a vásárhelyi fehér gárdisták elleni második, úgynevezett Szántó-per másod rendű vádlottjaként szervezkedés vezetésének és kezdeményezésének, valamint fegyverrejtegetés bűntettében találták bűnösnek 1955-ben. A koholt, koncepciós vádakat jól érzékeltetik a vádirat megállapításai, miszerint kútba dobott egy használhatatlan, kettétört, lyukas csövű forgópisztolyt, még 1945-ben – mondta el Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Az Emlékpont hivatalos megemlékezése délután öt órakor kezdődik majd. Köszöntőt mond Árva László, a közgyűjtemény szakmai főtanácsadója. A vörös diktatúra hétköznapi terrorját, egy előadás keretében Miklós Péter történész idézi fel. A rendezvényen verset szaval Benkő Brigitta, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színkörének vezetője, gordonkán játszik Suhanyeczné Puskás Barbara művésztanár. A megemlékezés végén az áldozatokért mécseseket gyújtanak az intézmény előtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.