Kultúra

Meghalt Csala Zsuzsa

A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész életének 81. életévében hunyt el.

Meghalt Csala Zsuzsa – közölték a Vidám Színpad vezetői szombaton. A Jászai Mari-díjas színésznőt a Vidám Színpad saját halottjának tekinti.

Csala Zsuzsa 1933. július 9-én született Újpesten. Tagja volt 1954-től 1959-ig az Állami Déryné Színháznak, 1959-től 1960-ig az egri Gárdonyi Géza Színháznak, majd 1960-tól negyven évig a budapesti Vidám Színpadnak.

Derű, temperamentum, egyéni ízek

A kétezres évek elején a színház arculatváltása után a társulatot szélnek eresztették, a Budaörsi Játékszín tagja lett. A Vidám Színpad újjáalakult és évekig utazó színházként működött, és 2013-ban újra állandó játszóhelyet kaptak az óbudai Eurocenterben. A társulatnak tagja lett Csala Zsuzsa is, aki akkor már bottal járt és betegségekkel küszködött.

A kiváló komika derűs kedéllyel, remek temperamentummal, sajátos, egyéni ízekkel oldotta meg a feladatait, legyen szó kabaréfiguráról vagy vígjátékról.

Tévében és színpadon

Több száz színpadi és televíziós szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival (1960), Nem szoktam hazudni (1966), És akkor a pasas (1966) című alkotásokban láthatta a közönség. Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt című, nagy sikerű rajzfilmsorozatban.

A külföldön élő magyarokat is számos turnén szórakoztatta Amerikától Ausztráliáig, kedvelt szereplője a Rádiókabarénak és egy időben ő volt a lottózás reklámarca és polgárőrként is dolgozott, gépkocsi-tolvajokat üldözött, s a Magyar rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjának is megválasztották.

Művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az érdemes művészi címet 1986-ban kapta meg.

Verebes István így méltatta őt szombaton: Csala Zsuzsa a kabaré műfajának Lórán Lenke mellett talán az egyetlen igazán fajsúlyos komikája volt. Remek színésznő, nagyon szerethető ember a közönség és a kollégák is egyaránt nagyon kedvelték őt.

Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette – mondta a színésznő halálhírétől megrendülten Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész.

Csonka András pedig így emlékezett rá egy Facebook-bejegyzésben: Különösen lélekpróbáló érzés olyasvalakitől búcsúzni, akit Édesanyám hasából ismertem már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik