Kultúra

Nagy nevek, mély érzelmek

Zenés-táncos est, vidám légyott, súlyos témák és egy évtizedes plátói szerelem története a BFMK februári programján.

Színészlegendák, egy ismert pszichiáter, zene és tánc, művészet és tudomány. Íme, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ februári programkínálata.

Anyanyelve vásárhelyi magyar

Forrás: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

A Vásárhelyi Történelmi Kör idei második találkozóján Földesi Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium nyugalmazott igazgatója tart nyelvészeti témájú előadást a BFMK második emeletén. Az előadást Szenti Ferenc és Szabó Pál szavalatai színesítik majd. Időpont február 7-e, este hat óra.

Valentin napi koncert a Budapesti Operettszínház sztárjaival

Az egyik fellépő, Muri Enikő a Ghostban. (Forrás: Youtube.com/Nóri Vitéz)

Egy szerelmes dalokból összeállított csokorral készülnek a Budapesti Operettszínház fiatal sztárjai a hódmezővásárhelyi, Valentin napi fellépésükre. A fővárosi társulat tagjai nem először járnak Vásárhelyen. Egy évvel ezelőtt a Lili bárónőt adták elő a városban, nagy sikerrel.

Fellépők: Muri Enikő, Vörös Edit, Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid

Időpont: február 14-e, este hét óra.

CS’MESE – A kisvakond

A Masters of Puppets Theatre nevű bábtársulat előadásán nagyméretű figurák és élő emberek elevenítik meg a legendás csehszlovák rajzfilm, a Kisvakond szereplőit. A gyerekeknek szánt darabból több előadást is terveznek Vásárhelyen.

Időpont: február 17-e, délelőtt tíz óra, délután egy óra, valamint délután fél három.

DO DANCE táncbemutató

Forrás: Youtube.com/Kronika2010

A Koreai Kulturális Központ közreműködésével Vásárhelyen is bemutatkozik a DO DANCE korai táncegyüttes. A produkciójuk előtt sportbemutatót tart a Máté Taekwondo és Hapkido egyesület.

Időpont: február 21-e, este hat óra.

Irodalmi „Légyott”

Forrás: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Újabb irodalmi légyottra hív a BFMK színköre A kulturális randevún ezúttal is egy mulatságos, mindenkit megmozgató, rögtönzésekkel teli előadásra számíthat a közönség. A belépés ingyenes.

Időpont: február 23-a, délután öt óra.

Nikolás Muller Camera Klub Fotókiállítás

Forrás: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

Egy modell, egy nap, tizenegy fotós, sok-sok utómunka és kész is a kiállítás. Februártól március végéig az orosházi Nikolás Muller Camera Klub fotósainak alkotásai várják a fényképezés iránt érdeklődőket a BFMK-ban. A tárlatot Dömötör Mihály fotóművész nyitja majd meg.

Időpont: február 24-e, délután öt óra. (a kiállítás március 24-éig lesz megtekinthető)

A kiút

Forrás: Youtube.com/Jaffa Kiadó

Orvosként régóta stigmatizált emberekkel dolgozom, olyanokkal, akik a saját poklukban fortyognak, és nem látják a kiutat. Vajon mit jelent a pokol? Mit jelent talpra állni, és felnőttként élni? Nekem meggyőződésem, hogy amibe egy ember juttatta önmagát, abból ki is mászhat. De hogyan? Mi az út? Ezekről a folyamatokról, az első lépésekről szól ez a könyv, különös tekintettel a mai huszonéves fiatalokra, akiket divatos szóval Y generációnak is neveznek. Jó ideje érdekel már, hogy milyenek ők, milyen erők, kétségek munkálkodnak bennük, hiszen ők a jövőnk letéteményesei – olvasható Csernus Imre A kiút című most megjelent könyvének fülszövegében. A könyvet a szerző maga mutatja be a vásárhelyi közönségnek a BFMK olvasótalálkozóján.

Időpont: február 25-e, este hét óra.

Jerome Kilty: Tisztelt Hazudozó

Forrás: Youtube.com/Szalon Rózsavölgyi

Bernard Show, világhírű drámaíró a századforduló ünnepelt színésznőjével Stella P. Campbell-lel folytatott levelezését, egyúttal egy negyven éven át tartó plátói szerelem történetét dolgozta fel egy két felvonásos életrajzi drámában a Tisztelt Hazudozó szerzője Jerome Kilty. A Magyarországon is többször bemutatott darabot Nádasdy Ádám új fordításában állítják színpadra a Rózsavölgyi Szalon meghívott színészei.

Szereplők: Jordán Tamás és Molnár Piroska.

Időpont: február 27-e, este hét óra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik