Kultúra

Előkerültek Anne Frank üveggolyói

A szomszéd kislány vigyázott rájuk, a háború után megtarthatta a kis kincseket rejtő bádogdobozt, amire egy költözéskor bukkant rá újra.

Csaknem hetven évvel Anne Frank halála után előkerültek a második világháború alatt a nácik áldozatává vált zsidó kislány üveggolyói, amelyek keddtől láthatóak a rotterdami műcsarnok második világháborúról szóló kiállításán.

A Frank család tagjai 1942-ben a zsidóüldözés elől saját amszterdami házukban rejtőztek el. Anne ekkor a szomszéd kislány gondjaira bízott egy üveggolyókat, játék teáskészletet és egy könyvet rejtő bádogdobozt – közölte hétfő este az Anne Frank Alapítvány Amszterdamban.

A háború után a ma már 83 éves Toosje Kupers visszaadta az általa megőrzött tárgyakat Anne apjának, Otto Franknak, a Frank család egyetlen életben maradt tagjának.

“Az üveggolyókat megtarthattam” – mondta el Kupers a holland televízióban adott interjújában. A kis bádogdoboz éveken át állt a szekrényben, majd egy költözéskor újra előkerült, az idős nő pedig átadta az Anne Frank Alapítványnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik