Kultúra

Kiadták Anne Frank naplóját iPadre

A Penguin könyvkiadó elkészítette Anne Frank naplójának iPad-alkalmazását, 65 évvel azután, hogy édesapja, Otto Frank könyvben közreadta a diáklány háború alatt írt jegyzeteit.

A holokauszt áldozatainak emléknapjához időzítve közreadott új számítógépes alkalmazás a kiadó szándéka szerint teljes elmélyedést tesz lehetővé a felhasználónak a napló és megírásának körülményei megismerésében.

Az alkalmazásban egyebek mellett belelapozhatnak az érdeklődők az eredeti napló angol nyelvre fordított változatának fakszimile kiadásába. Felbukkan benne annak az amszterdami raktárépületnek a rekonstruált mása, ahol Anne Frank szüleivel bujkált a második világháború idején. Videofelvétel mutatja be a lány egyetlen ma is élő rokonát, Buddy Eliast, hallható benne Helena Bonham Carter, amint felolvasás a naplóból – olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásában.

A szerkesztők azonban azt tanácsolják az Anne történetét egyáltalán nem ismerő olvasónak, hogy előbb inkább fejezzék be a napló elolvasását, mielőtt belemerülnének a számítógépes alkalmazásba.

A zsidóüldözés elől szüleivel bujkáló Anne Frankot 1944-ben elfogták és az auschwitzi megsemmisítő táborba szállították, majd átkerült a bergen-belsenibe. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban.

Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának napját, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik