Kultúra

Pozsony kikosarazta Vidnyánszkyt

A Szlovák Nemzeti Színház elutasította Vidnyánszky Attila meghívását, nem vesz részt a budapesti Nemzeti Színház által márciusban rendezendő fesztiválon.

Az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap szerint a pozsonyi társulat elutasítása mögött álló okok „nem egyeztetési vagy agyagi jellegűek, hanem politikaiak” voltak. Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója döntésüket a “magyar színházi élet helyzetével” indokolta, ám annak részleteit nem kívánta kifejteni.

“Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást” – szögezte le Polák, aki döntésükről levélben tájékoztatta Vidnyánszky Attilát, a budapesti Nemzeti Színház igazgatóját. A szlovák teátrumnak a márciusi fesztiválon Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációját kellett volna előadnia.

Vidnyánszky Attila értetlenül áll a döntés előtt, hiszen egy Márai-darab “kapóra jött volna” a fesztiválprogramban, és éppen a két ország közös kulturális örökségét lett volna hivatott prezentálni. A magyar fél rangjához méltóan kívánta kezelni, azaz kiemelt figyelmet akart fordítani a szlovákul játszott Márai-darab reklámozására – nyilatkozta a lapnak.

A nemzetközi színházi fesztiválra márciusban 12 országból érkeznek társulatok a magyar fővárosba. A fesztivál díszvendége Oroszország, a fellépők között egyebek mellett az iraki, a lett, a bolgár, a grúz, a szerb és a norvég nemzeti színház is képviselteti magát. A meghívást kapott teátrumok közül a pozsonyi a második, amely jelezte távolmaradását. A bécsi Burgtheater tavaly szeptemberben utasította vissza a meghívást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik