Kultúra

Bartók Orfeum – Zenés kávéházi este

Bartók Kamaraszínház (Bartók Kamaraszínház)
Bartók Kamaraszínház (Bartók Kamaraszínház)

Az előadást a Bartók Kamaraszínház különleges helyszínén, a darab hangulatához illően berendezett és átalakított aulában mutatják be.

“Hétre ma várom a Nemzetinél”, szóval “Gyere, te Nímand”, mert “Ma éjjel kigyúlt egy csillag az égen” és “Hosszú az éjszaka”… Mindössze néhány cím a Pesti nóták kifogyhatatlan tárházából. Zerkovitz Béla, Weiner István, Eisemann Mihály, Horváth Jenő szerzeményei egy letűnt korszak különös hangulatú dalai, melyek nélkül a “pesti utcza”, a nagyváros fiákeres, cilinderes, körhintás hangulata szinte elképzelhetetlen.

Az előadásban négy színész és egy zongorista arra vállalkozik, hogy az Orfeum és Kabaré irodalom ismert és kevésbé ismert dalain, valamint a műfaj legnagyobb szerzőinek tollából vett írásokon keresztül megidézzenek egy korszakot és néhány pillanatra életre keltsék az Orfeumot, amelyről Kosztolányi Dezső így ír: “…jó családokban, tiszta lányszobában afféle huncut somolygással szokás beszélni, mint a vágyak netovábbjáról, a bűnök ördögi csiklandásáról, a tilosról, melyet nem szabad megízlelni a halandónak, különben megmérgeződik és elpusztul… Az Orfeum, a polgári morfium!”

A jegyek ára felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik