Kultúra

A néző is alkotja a művet

Megnyitották Sonkodi Rita tárlatát az Alföldi Galériában.

Szerda este megnyitották Sonkodi Rita festőművész önálló gyűjteményes kiállítását az Alföldi Galériában. A szegedi alkotó csaknem 140, verssorok, idézetek, illetve a huszadik század eleji magyar irodalmi élet ihlette, a boldog békeidők világát idéző festményét mutatja be a vásárhelyi kiállítóházban.

A megnyitón barátokkal, ismerősökkel, művészkollegákkal és műkedvelőkkel teli galéria fogadta festőnőt. Köszöntőt mondott Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki meghatottan beszélt a kiállított festményekről, az általuk keltett érzelmekről. Mint mondta Sonkodi Rita finoman nőies, lírai hangvételű, képei különleges benyomásokat keltenek az emberben. Kreativitásra, újragondolásra sarkalnak, melyek révén a néző is részesévé, szinte alkotójává válik a műnek.

Ami túl egyértelmű, az nem izgalmas. Ami mindent megmutat, az nem késztet együttgondolkodásra, ott nincs mélyréteg, többlettartalom, katarzis. Ott nincs művészet, az nem Rita – hangzott el a köszöntőbeszéden.

A megnyitót – a képekhez választott Chopin darabokkal – zongorán kísérte Borsos Annamária művésztanár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik