Kultúra

Tizenöt év kerámiái egy tárlaton

A másfél évtizeddel ezelőtt életre hívott hódmezővásárhelyi kerámia szimpóziumok alkotásaiból nyílik kiállítás vasárnap, a Tornyai-múzeumban.

Kapcsolódó cikkek

Százhúsz kerámiaművész közel kétszázötven alkotásából nyílik kiállítás január 26-án, vasárnap, délben a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A tizenöt éves múltra visszatekintő kerámia szimpóziumok anyagából összeállított tárlaton az érdeklődők egységes képet kaphatnak a kortárs iparművészet tendenciáiról, egyúttal a vásárhelyi kerámiaművészet elmúlt éveiről.

Galyasi Miklós: A kerámia az emberiség nemesi levele (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

Az Európában is egyedülálló szakmai porcelán és kerámiagyártó háttér nyomán a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1998-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal hat hétig ad lehetőséget a pályázat útján kiválasztott magyar és külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. A szervezők a művészeknek anyagot, égetést és teljes technológiai hátteret biztosítanak, akik mindig a következő évben mutatják be elkészült műalkotásaikat – mondta el a Elek András, a múzeum sajtóreferense, hozzátéve, a mostani összegző kiállítást egy közel négyszáz darabos gyűjteményből válogatták össze.

Százhúsz kerámiaművész közel kétszázötven alkotása lesz látható (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

A tárlatot Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész nyitja. Köszöntőt mond Almási István polgármester és Sebesi Bálint, a Villeroy&Boch igazgatója. Fellép Lauer Ágnes zongoraművész és Vágó János kürtművész. A kerámiák március 9-éig lesznek láthatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik