Kultúra

Magyar fesztivál lett a legjobb az újoncok közt

az-elso-fesztivalozok-a-Szigeten(1)(960x640).jpg (sziget, sziget fesztivál 2013, )
az-elso-fesztivalozok-a-Szigeten(1)(960x640).jpg (sziget, sziget fesztivál 2013, )

A tavaly először megrendezett balatonvilágosi B.my.Lake nyerte el a legjobb új fesztivál díját a legnagyobb nemzetközi fesztivál-megmérettetésen.

A European Festival Awards díjait szerdán késő este adták át a hollandiai Groningenben. A sorrend a fesztiválrajongók szavazatai alapján született.

A magyar fesztiválokat öt kategóriában négy rendezvény képviselte a fináléban. A nagy fesztiválok között 2011-ben győztes Sziget idén is jelölt volt, sőt bekerült a nemzetközi zenész szakma által választott, Művészek kedvenc európai fesztiváljai kategória legjobbjai közé is. A soproni VOLT Fesztivál és a zamárdi Balaton Sound a közepes méretű rendezvények között szerepelt (utóbbi legutóbb győzött), míg a balatonvilágosi B.my.Lake a legjobb új fesztiválok mezőnyében került a legjobbak közé és győzött – tájékoztatta Vető Viktória, a Sziget Szervezőiroda sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.

A B.my.Lake a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében tavaly debütált. A legjobb új fesztiválnak járó fődíjat az eseményt szervező VOLT produkció két vezetője, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán vette át Groningenben. A B.my.Lake olyan elektronikus zenei fesztivál, amelyen a mainstream stílusok és dj-k mellett az underground vonulat képviselői is fellépnek. Az első B.my.Lake-en tavaly augusztusban mintegy százan léptek színpadra, köztük Baauer, Carl Craig, Dj Hell vagy Josh Wink.

A hazai fesztiválszakma elismerése az is, hogy az Európai Fesztiválszövetség munkáját magyar szakember, Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója is segítette, és az Év befutója kategória nyertesének, az Imagine Dragonsnak, a Las Vegas-i alternatív rockcsapatnak ő adta át a díjat a szerdai gálán.

A közép-kelet-európai országok közül Szerbia és Románia is jól szerepelt a European Festival Awards gálán, hiszen a nagyfesztiválok kategóriában a szerbiai, újvidéki Exit Festival győzött, a kis méretű fesztiválok között pedig a romániai, nagyszebeni Fusion Festival diadalmaskodott. A legjobb közepes méretű rendezvény a német Melt! Festival, a legjobb zárt terű (indoor) fesztivál a szintén német Metal Hammer Paradise lett, a művészek kedvenc európai fesztiválja a hollandiai Lowlands.

Díjat vehetett át Groningenben a svájci, nyoni Paleo Festival, a Berlin Festival, a zenekarok közül még a Daft Punk, a Way Out West és az Arctic Monkeys, a promóterek között az FKP Scorpio, életműdíjat pedig Marek Lieberberg vehetett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik