Kultúra

Meghalt Iris Wagner képzőművész, a zeneszerző dédunokája

wagner (wagner)
wagner (wagner)

A csendes Wagnerként is emlegetett Iris méltatlannak tartotta dédapja örökségének üzleti kiaknázását.

Hosszantartó, súlyos betegség után 71 éves korában meghalt csütörtökön Iris Wagner, a zeneszerző géniusz, Richard Wagner képzőművészként, műfordítóként ismert dédunokája, akit “az ész hangjaként” méltatott cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című tekintélyes német napilap.

Míg a bayreuthi fesztivált vezető unokatestvérei és húga, Nike gyakran a nyilvánosság előtt vitatkozott a komponista örökségéről, ő az ellen küzdött, hogy bohózat kerekedjen Bayreuthból – írta az újság.

Aki a Wahnfried-villában, a Wagner klán sarjaként nő fel, előbb-utóbb óhatatlanul is Richard Wagner életművének szolgálatába áll. Így volt ez Wieland Wagner legidősebb lányával, aki előbb Tübingenben germanisztikát tanult, majd festőként, fotográfusként és filmesként, később műfordítóként szerzett nevet magának. Mások mellett a Nobel-díjas Doris Lessing regényeit ültette át németre – emlékeztetett a FAZ, amely szerint az 1942. június 12-én Bayreuthban született Iris volt a “csendes Wagner”, az “ész hangja”.

Nem akarta, hogy „csak” üzlet legyen dédnagyapja emlékéből

Sokáig tudatosan háttérbe húzódott, amikor unokatestvérei és húga, Nike között Richard Wagner öröksége kezeléséért nyílt harc folyt. Ezzel szemben igencsak harcias volt a bayreuthi alapítványi tanácsban, amelyben gyakran egyedüli tagként szállt síkra az általa őrültségeknek nevezett tervek ellen. “Üzleti hivalkodás, hálózatépítés – ezek vannak előtérben. De ezek után semmi sem marad hátra, csak egy kiüresedett Wagner-kultusz” – vélekedett.

Iris Wagner méltatlannak tartotta dédapja örökségének üzleti kiaknázását, és még a világhírű bayreuthi fesztivál dinasztikus irányításának létjogosultságát is megkérdőjelezte. Szorgalmazta, hogy dolgozzák fel és egy bayreuthi múzeumban helyezzék el azokat a családi dokumentumokat, amelyek a klán náci időkben játszott szerepéről tanúskodnak. Mindehhez a Siegfried Wagner Házat szemelte ki mint olyan helyet, ahol el lehet gondolkozni Bayreuthban a tisztaságról, a fajismeretről született ideológiák történelmi következményeiről, a zsenialitásról, minden olyan ábrándról, amelyek hozzátartoznak a wagneri világhoz. E terén azonban Iris Wagner nem járt sikerrel.

Nemrégiben meg tudta viszont akadályozni, hogy a Richard Wagner Múzeum bővítése során egy kávézót és egy ajándékboltot alakítsanak ki közvetlenül a zeneszerző sírja mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik